Спират 4600 общински проекта заради съкращения на бюджетите

Близо 4600 от общо 26 000 общински проекта в момента се стопират заради орязването на разходите на общините. Това обяви пред „Класа“ депутатът от БСП и бивш зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски. Той е категоричен, че има „политически подбор“ при съкращаване на разходите на местната власт. Според депутата в някои общини, управлявани от ГЕРБ, като София и Ямбол например, съкращението е 17% при средно за страната намаляване на бюджетите от 21%. В общините, които се управляват от БСП, пък съкращението било от порядъка на 25 на сто. „В други общини като Генерал Тошево и Добричка община съкращението е 31-33%“, обясни още депутатът. „За да има ефективност при съкращаване на разходите, първо, тежестта трябва да се разпредели между всички системи, и, второ, не трябва да има политическа избирателност на съкращенията“, допълни още той.
Против диференцирания подход при рязането на бюджетите на общините се обяви вчера и лидерът на БСП Сергей Станишев. „Този диференциран подход е част от предизборните цели на правителството кметовете от левицата и от другите партии да бъдат провалени“, обясни той.
От ГЕРБ обаче са категорични, че макар и да има диференциран подход при рязането на парите на общините, критериите, по които се извършва то, са изцяло рационални, а не политически. „Има общини, в които разходите са малки, естествено, че при тях съкращенията ще са по-големи. Няма политически принцип при определяне на размера на разходите, които се съкращават“, коментира за „Класа“ Румен Иванов, депутат от ГЕРБ и член на комисията по местно самоуправление в НС.
От БСП вчера бяха категорични още, че намаляването на парите на общините ще ги изправи пред фалит и в края на годината ще имат близо 1 млрд. лв. неразплатени средства. Сергей Станишев заяви, че при намаляване на бюджетите на общините ще се намали и капацитетът им да усвояват еврофондове, което допълнително ще влоши ситуацията в страната. За това от БСП отново настояха част от данъка на физическите лица да остава в общините, с което да се компенсира намаленият бюджет.

Станете почитател на Класа