Двама от "Наглите" остават в ареста

Прокопи Прокопиев-Културиста и Антон Петров-Хамстера ще останат за празниците в ареста. Това реши вчера Софийският апелативен съд (САС). Според обвинението двамата са част от престъпна група, която е извършвала отвличания, а според МВР двамата са част от разбитата група за отвличания „Наглите“. Едноименната операция срещу групата се проведе в два етапа, по време на които бяха арестувани 33-ма души. В момента тече и секретна акция срещу служители на МВР, за които се предполага, че са подпомагали бандитите. По този повод вътрешният министър Цветан Цветанов в интервю за БТА съобщи, че бивши служители на Национална служба “Борба с организираната престъпност” (НСБОП) са проявили твърде голям интерес по разработката.



МНЕНИЯ:

Цвятко Цветков, бивш главен секретар на МВР: Нито една реформа в МВР не беше доведена до край
Нито една реформа в МВР не беше доведена до край. Сега влизаме в поредната реформа и отделни кълнове от нея се забелязват, но недовършените промени следваха за съжаление политиките, провеждани от различните правителства. Всички гледаха на МВР като на инструмент и защита на своите интереси, а не като на част от държавата, която защитава интересите на всички.

О. р. ген. Васил Василев, бивш директор на НС „Полиция“: Да се наблегне на обучението на полицаите
Операциите през последния месец доказаха едно, че трябва да се наблегне на обучението на полицаите. Само така ще бъде защитен и техният живот, и животът на околните. По отношение на идеята полицаите да се подлагат на детектор на лъжата, за да бъде доказана тяхната лоялност, това не е необходимо. 100% от доверието ще дойде от това, как те си вършат работата.

Марин Марковски, адвокат: Това е като филма "Октопод"
„Наглите-1“ и „Наглите-2“ са както „Октопод-1“ и „Октопод-2“ – с тази разлика, че едното е филм, а другото реалност. Добре е, когато МВР отчита своята дейност, това да става не на база на предадените преписки в прокуратурата, а на база на осъдителните присъди. Дори когато съдът ги опровергае, редно е те отново да седнат и внимателно да анализират обстоятелствата.

Стилян Иванов, председател на Фондация за подпомагане на жертви на престъпления и борба с корупцията: Има улики, но няма доказателства
Не съм убеден, че по случая „Наглите“ всичко е направено както трябва. Нещата са преекспонирани пред обществото, а в същото време не са изпипани докрай. Да, има улики, но няма достатъчно доказателства.

Станете почитател на Класа