Половината гласоподаватели одобряват първите стъпки на кабинета

Около половината от гласоподавателите одобряват първите стъпки на правителството на ГЕРБ и имат доверие на кабинета. Това твърдят социолозите от агенция „Сова Харис“ в последното си проучване. Според тях очакванията от страна на гражданите към новото правителство са свързани с адекватни управленски решения и постигане на конкретни резултати в редица проблемни сфери и секторни политики.
„Като най-належащи хората виждат прилагане на стратегия от ефективни мерки за успешно преодоляване на икономическата криза и справяне с негативните последствия от нея: рецесия, безработица, спад на производството, загуби. За целта те очакват размразяване на европейските пари към България; провеждане на законодателни промени, гарантиращи подобряване дейността на съдебната система; ефективни реформи в здравеопазването и в образователната система; ефикасни мерки за борба с корупцията; отстояване на българските национални интереси в ЕС и в рамките на енергийната политика между България и Русия“, се твърди в изследването.
В сравнение с останалите институции, правителството се ползва с най-висок кредит на доверие от страна на българските граждани. Кабинетът, оглавен от Бойко Борисов, печели доверието на приблизително 49% от пълнолетните жители на страната.
Според социолозите това показва, че първите стъпки на новата власт на този етап оправдават доверието на болшинството избиратели на ГЕРБ.
В проучването се твърди, че почти 37% от гласоподавателите на ДПС също декларират, че имат доверие в институцията на правителството, както и всеки четвърти привърженик на БСП и всеки трети поддръжник на „Атака“. Правителството печели поддръжници сред 55% от държавните служители, сред 54% от хората, заети в частния сектор, и сред 42% от пенсионерите. Доверие към новия кабинет демонстрират 57% от хората с висше образование, 48% от завършилите средно и 37% от пълнолетните българи с основно образование.
Данните сочат, че президентската институция се ползва с високо обществено доверие сред почти 44% от пълнолетните граждани на страната. Президентът печели поддръжка най-вече сред гласоподавателите на БСП – 87%, и ДПС - 65%. Доверие в президентската институция споделят и около 43% от поддръжниците на ГЕРБ. Най-недоволни от дейността на президента са привържениците на «Атака“, ДСБ и СДС.
Съдът и прокуратурата са институциите с най-ниско обществено доверие - около 20%. Отчетливи са негативните обществени нагласи към правораздавателните институции – 59% от хората не вярват в ефективността на съда, а около 55% нямат доверие на прокуратурата. „Очевидно недоволството на хората по отношение на дейността на правораздавателните органи се дължи на незадоволителната степен на ефективност, прозрачност и реални резултати от страна на съдебната система, станали повод за непрестанни критики към България от страна на ЕС през последните години“, пише в изследването.

Станете почитател на Класа