Столична община налага запор на некоректни длъжници

Николай Коцев

Столична община вече ще може да налага запор върху сметките на нередовните си длъжници, без да се налага да се обръща към други институции или да води съдебни дела. Това съобщи вчера зам.-кметът по финанси в София Минко Герджиков. Той и кметът Йорданка Фандъкова представиха проектобюджета на града, който по предварителните разчети за 2010 г. е с приходно-разходна рамка от 1 213 969 340 лева.
„Вече имаме правото сами да блокираме сметките на нередовните си длъжници, без да се обръщаме към други институции, както беше досега. Вече сме формирали екипи в Столична община и в районните администрации, които да се занимават с това. Като начало ще атакуваме фирмите, които имат задължения към общината от над 20 000 лева“, обясни Герджиков.
Мярката „запор на сметки“ засега няма да се налага към гражданите, които са нередовни платци, но като мярка към тях се предвижда да им бъдат отказвани административни услуги.
Герджиков допълни, че Столична община вече ще може да разваля сделки, за които е предоставила свой терен, ако партньорът в проекта се бави повече от 3 месеца със старта на изпълнението му.
„Няма да увеличаваме данъците и таксите през 2010 г., но това ще стане за сметка на повишаване на събираемостта, включително и на глобите“, каза кметът Йорданка Фандъкова.
В момента София има да си взима стари задължения от юридически лица и граждани за около 180 млн. лв. Когато столицата пое администрирането на местните данъци и такси, задълженията към общинската хазна бяха 300 млн. лв.
Най-големият длъжник на общината е металургичният комбинат „Кремиковци“ - с около 10 млн. лв.
„До ноември тази година успяхме да съберем 58 млн. лв. стари задължения, като се надяваме през 2010 г. да подобрим този резултат“, съобщи още Минко Герджиков.
„Няма повишаване на данъците, но ще видите сериозна инвестиционна програма, като не са намалени средствата за образование и в социалната сфера. Заложени са достатъчно средства за строителство на метрото, заложено е строителството на 21 нови детски градини, 2 нови училища, изграждане и реконструкция на улици. Не са спрени програмите за модернизация на общинските болници, има дори и заложени средства за ремонти на театрите”, каза Йорданка Фандъкова.
Инвестиционната програма на София за 2010 г. е за около 600 млн. лв., като изграждането на метрото си остава основен приоритет. За участъка от надлез „Надежда“ до бул. „Черни връх“ през Новата година ще бъдат усвоени 100 млн. лв. За друг ключов проект в столицата – старта на строителството на завода за преработка на отпадъци, ще бъдат усвоени 112 млн. лв. В инвестиционната програма се предвижда още строителство на надлези на две нива, а 15 млн. лв. по програмата ИСПА ще отидат за изграждането на канализация в кварталите „Овча купел“ и „Горна баня“.
„През идната година ще започне и строителството на 4 нови подземни паркинга. 8 млн. лв. ще бъдат усвоени за паркинга до метростанция „Джеймс Баучър“, а 11 млн. лв ще бъдат усвоени за паркинга до метростанцията при ЦУМ. За може би най-големия паркинг в България – за 1800 места, който ще е под международния изложбен център в София, догодина ще бъдат заделени 38 млн. лв“, съобщи Минко Герджиков.
Зам.-кметът допълни, че са предвидени и средства за разширяването на парковете „Гео Милев“ и „Възраждане“, а Южният парк ще бъде модернизиран.
27 млн. лв. се предвиждат в бюджета за ремонти на улици, а 40 млн. лв. - за изграждане на нови улици. 20 млн. лв. ще бъдат дадени за поръчката на нови влакчета за метрото, като средствата ще са от държавното съфинансиране.
Увеличават се и възнагражденията на общинските съветници в София, които досега получаваха 50% от средната работна заплата в града, а през 2010 г. ще взимат 80% от средната работна заплата.

Станете почитател на Класа