Проверяват полицай за участие в знаковите отвличания

Действащ служител на МВР се проверява за контакти с група за отвличания.Това заяви вчера министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, след като присъства на церемонията по награждаването на „Полицай на годината“. В сряда през нощта под кодовото наименование „Наглите“ се проведе акция на службите, при която бяха арестувани 25 души от София, Враца, Монтана и Велико Търново. Соченият за мозък на престъпната група има прозвището Йожи и е бил с ефективна 12-годишна присъда за магистрални грабежи, издадена му през 1993 г. Сред другите организатори на бандата са хора с прякори Културиста и Хамстера.
„Това е групата, която тормозеше нашето общество в продължение на две години, и е свързана с емблематичните отвличания. Работили сме под прякото ръководство на заместник главния прокурор Бойко Найденов и под наблюдението на главния прокурор Борис Велчев. Така че смятам, че това, което би трябвало да бъде направено, е направено", коментира главният секретар на МВР Калин Георгиев.
Вътрешният министър съобщи още, че задържаните наскоро софийски автоджамбази с емблематичните прякори Патицата и Дебелия също са били съпричастни към престъпната група.
„Специално искам да благодаря на главния прокурор Борис Велчев. Смея да кажа, че в последните няколко седмици всяка вечер след 21 часа в дома ми се събирахме с него, с министър Цветанов и някои от основните директори на служби и направихме един много точен анализ на действията на няколко престъпни групи“, заяви премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че операцията е била отговор на правителството след нарочно организираните грабежи по време на визитата на президента на ЕС Херман ван Ромпуй. Министър-председателят беше категоричен, че има всички доказателства, „абсолютно всичко, което пише в литературата“, срещу задържаните. Борисов поздрави полицаите за добре проведената операция, но заяви, че за последен път някой друг им върши част от работата.
„Благодарен съм ви, но очаквам да се справяте сами. Колегата Цветанов вече е министър, а не оперативен работник“, завърши премиерът.
Пред новинарски сайт вчера бащата на отвлечения студент Румен Гунински, както и отвлеченият бивш директор на „Литекс“ Ангел Бончев се усъмниха, че задържаните са хората, които са организирали похищенията.

Станете почитател на Класа