Реформират пенсионната система

Пенсионната система ще бъде реформирана и предложенията за това ще бъдат готови до два месеца. Това заяви вчера министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след среща с представители на службите по социално подпомагане в Бургас. Той обясни, че вече има сформирани пет групи, които работят по реформата, а след януари следващата година ще се организира обществен дебат по бъдещето на пенсионната система у нас. Министърът допълни, че въпросите около пенсионната система са много. Според него тя представлява огледало на състоянието на една страна като икономика и социална сфера. „В момента 11% от БВП на страната отива за пенсии, а населението застарява и затова се налага взимането на адекватни мерки“, обясни Младенов. „Искаме да върнем загубеното доверие на хората в пенсионния модел и искаме хората с най-ниски пенсии да бъдат възмездени“, обясни социалният министър. Той допълни, че в момента има ресурс в частните пенсионни фондове, който е над 3 млрд. лева, и ресурс в Сребърния фонд за над 1,6 млрд. лева. Според Младенов пенсионните фондове могат да станат най-големите инвеститори у нас, както е в Америка и Европа, но това може да се случи само при пълни гаранции от страна на държавата.
Младенов коментира, че към ноември безработицата се е повишила с 0,43% спрямо октомври. За декември се очаква безработицата да е 9,3%.



Преговорите в „Мапа Дженгиз“ се провалиха


Преговорите за заплащането в турската фирма „Мапа Дженгиз“, строител на АМ „Люлин“, са се провалили, съобщиха вчера от КНСБ. В споразумението е трябвало да бъде разписан поетият ангажимент от страна на мениджърския екип на фирмата за осигуряване на равни условия на труд и заплащане за българските и чуждите граждани при наемане на работа, съобразно националното законодателство. От КНСБ твърдят, че представили договорените минимални осигурителни доходи за икономическа дейност на „Строителство на автомагистрали, пътища и самолетни писти” (от 29.08.2009 г.), но ръководството на „Мапа Дженгиз” е отказало да преговаря. Синдикатите предупредиха, че нерешаването на въпроса с възнагражденията ще доведе до граждански протести.

Станете почитател на Класа