Георги Първанов, президент на Република България: С Борисов се договорихме за отпадане на подоходния критерий при хората с увреждания

Респектиран съм от инициативността на Съюза на инвалидите в България и при реализацията и осъществяването на множество проекти в сферата на образованието, квалификацията, културата, спорта, услугите, трудовата, битовата и социалната рехабилитация и интеграция, които засягат широк кръг хора с увреждания.
 С много усилия, характер, експертна сила и постоянство през годините съюзът си отвоюва правото да е партньор и коректив на институциите. Радвам се, че в това направление имахме много добро и често взаимодействие - по повод на данъчните проблеми и при бюджетните дебати, при промените и поправките в интеграционното законодателство, присъединяването към конвенцията на ООН, статута и дейността на специализираните предприятия за инвалиди, социалните услуги и придобивки и много други.
 Вярвам, че нещата са ставали и могат да се получат, но е необходима непрекъсната борба и постоянство за отстояване всеки ден на своята позиция и на интересите на хилядите ваши членове. Властите се променят, в институциите идват други хора и понякога ще се налага да се започва не отначало, а дори от по-ниска точка в тези отношения.
 Изправени сме пред изпитание - намерението за промяна в Закона за интеграция на хората с увреждания и в Закона за социалното подпомагане, за превръщането на интеграционните добавки в целеви социални помощи, въвеждането на подоходен критерий за тяхното получаване и корекции в критериите за представителност на организациите на хората с увреждания.
 Мнозина от вас сигурно ще си спомнят, че в края на 2004 г. беше направен опит за въвеждане на подоходен критерий и тогава предупредих, че ако има такъв текст в Закона за бюджет – 2005, ще наложа вето. Тогава разумът надделя и не беше допусната подобна промяна.
 Категорично считам, че политиката за интегриране на хората с увреждания следва да става не на базата на техните доходи, а въз основа на оценка на тяхното увреждане и конкретни възможности за пълноценно участие в обществения живот.
 Това е моя последователна позиция и аз не бих се поколебал да наложа вето върху сегашните поправки в законодателството, ако те бъдат приети.
 За да се избегне противопоставянето между институциите, когато законите са приети и изборът е или вето, или някакво друго сложно законодателно решение, проведох в началото на декември срещи с председателя на парламента, премиера и социалния министър, на които още преди одобрението и приемането на промените от правителството и парламента ги запознах с моята позиция и намерения.
 За съжаление, само преди дни, Министерският съвет одобри законопроектите в непроменен вид, което предизвика разбираема ескалация на напрежението сред хората с увреждания. В президентската институция постъпват множество възражения и недоволства срещу този акт на правителството, които посягат на доходите и правата на десетки хиляди хора в неравностойно положение.
 Като проявявам разбиране и подкрепям стремежа на правителството да намали разходите в усилията за ограничаване последствията от икономическата криза, аз категорично се противопоставих да се пести за сметка на социално слабите групи от населението като хората с увреждания.
 Възразявам и срещу опитите да се настройват помежду си инвалидите с доход на член от семейството 350 лв. с тези, които взимат с малко повече. Възразявам да се оставят без добавки хора, приковани на инвалидни колички, с доход от няколко левчета над измисления подоходен критерий от 350 лв.
Не приемам обясненията на социалното ведомство, че така се прави преразпределение на тежестите и се проявява социална солидарност между инвалидите. В едно цивилизовано общество не може да оставяш без лечение болните с 38 градуса температура, за да лекуваш тези с 39 градуса.
 По публично обявени разчети на самото социално министерство, около 90 хиляди души ще загубят правото си на добавки.
 Особено тревожно е, че тези промени биха зачеркнали дългогодишните усилия на институциите и структурите на гражданското общество за преминаване от социално подпомагане на инвалидите към подпомагане на тяхната трудова и социална интеграция в обществото. Предлага се връщане към един модел, останал далече в миналото.
 Неприемливо би било заради временни, кризисни проблеми и при оптимистични прогнози на правителството за приходите към средата на следващата година да се отива на коренна, същностна промяна на законодателството и на възприетото обществено отношение към хората с увреждания. Не е ли по-правилно, ако са толкова тежки проблемите и липсите, да се отиде към оптимизиране на държавните структури, рязко подобряване на организацията на работата, подобряване на контрола при преценяване на правото и отпускане на социалните помощи и други.
 Тези и други аргументи изложих днес в разговорите си с премиера Борисов и в крайна сметка се договорихме за отпадането на подоходния критерий. Технически това може да стане между двете четения на проекта.
 


Бел. ред.
Публикуваме със съкращения словото на президента Георги Първанов пред участниците в тържественото честване на 20-годишнината на Съюза на инвалидите в България, което се състоя вчера.

Станете почитател на Класа