Херман ван Ромпуй: На верен път сте за членство в еврозоната

Антония Коцева

Правителството ви е намерило верния път към преодоляването на икономическата криза и бъдещото членство в еврозоната. Това заяви вчера новоизбраният президент на ЕС Херман ван Ромпуй след среща на четири очи с премиера Бойко Борисов.
Визитата на Ван Ромпуй в София е част от европейската му обиколка, преди официално да поеме поста на 1 януари и цели създаване на лични контакти с лидерите на страните членки. Той уточни, че за него е важно в неформален разговор с лидерите да разбере предизвикателствата, пред които са изправени новите страни членки. Според президента най-важната предпоставка за доброто управление на ЕС е ефективният диалог с правителствата. Той определи като абсолютен приоритет икономиката и справянето с последствията от глобалната финансова криза чрез създаването на дългосрочна икономическа стратегия. В тази връзка Ромпуй подчерта, че оценява високо усилията на българското правителство за създаване на положителен имидж на страната в общността и модернизирането й. Той каза, че перспективите за развитие на ЕС не са само положителни, защото според дългосрочните прогнози за растеж БВП в общността е по-нисък от 1% годишно, което не е предпоставка за увеличаване на заетостта и за финансиране на желания социален модел. Ромпуй подчерта, че този проблем е предизвикателство и за България.
Като важни предизвикателства, пред които е изправен ЕС, президентът посочи борбата с климатичните промени и енергийната сигурност. Според него ЕС трябва да бъде лидер в усилията за постигане на всеобхватно споразумение в Копенхаген.
Ван Ромпуй изрази надежда, че ще стане нов приятел на България.
По-късно следобед той бе приет и от президента Георги Първанов.

Станете почитател на Класа