България е сред най-песимистичните държави в света по отношение на икономическата криза

Мила Григорова

За първи път от началото на кризата гражданите по целия свят стават по-оптимистично настроени, ограничават се по-малко в ежедневното си потребление и виждат по-светло бъдеще. Това показват данните от международно социологическо проучване на световната изследователска верига WIN, проведено в 24 държави по света в края на септември и началото на октомври.

Данните от изследването формират комплексен индикатор за степента на загриженост от кризата чрез три основни индикатора – очаквания за бъдещето, степен на ограничение на разходите за ежедневното потребление (разходи за обикновени домакински стоки, развлечения, пътувания, големи покупки за дома, облекло, транспорт и др.). Третият индикатор е т.нар. психологически ефект от кризата върху хората, т.е. дали анкетираните са изпитвали тревога, стрес, депресия или проблеми със съня в резултат от настоящата икономическа ситуация.

В резултат от отговорите на тези въпроси изследването групира държавите според степента им на загриженост.
Австралия, Австрия, Бразилия, Канада и Кувейт са единствените пет държави, в които оптимизмът на гражданите е над средното ниво, а хората се ограничават по-малко в потреблението си и не се чувстват психологически повлияни от кризата.

България е на противоположния полюс на тази диаграма заедно с Румъния, Аржентина, Франция, Исландия, Мексико. В тези страни хората са настроени песимистично, чувстват стрес, тревога или проблеми със съня заради кризата и освен това правят сериозни лишения в семейното си потребление.

Оптимизмът за икономическата ситуация в световен мащаб нараства с 9-процентни пункта спрямо януари 2009, а песимизмът намалява с близо 20% спрямо юли 2009 г.

Ситуацията в България обаче е далеч от оптимистичната. Едва 10% от българските граждани очакват подобрение на икономическата ситуация в страната в близките три месеца. Средното ниво на оптимизъм сред всички страни, участвали в изследването, е двойно – 22%, а най-оптимистични са жителите на Обединените арабски емирства.

Над две трети от българите признават, че затруднената икономическа ситуация им е донесла стрес, тревога, проблеми със съня или депресия. Средният процент на притеснения от кризата, измерен сред всички анкетирани по света, е 53%. Най-негативен психологически ефект кризата е имала върху населението на Мексико, с най-малко притеснения са австрийците.

43% от българите са ограничили разходите си по поне едно перо от семейния бюджет. Най-сериозно ограничение на разходите правим по отношение на облекло и обувки, ремонти и подобрения на дома, както и покупките на едра бяла и черна техника и обзавеждане. Над 60% от българите заявяват, че кризата ги е принудила да намалят разходите си в тези пера от бюджета.

Станете почитател на Класа