Асен Василев пред комисията: Не съм се срещал със сочените като контрабандисти баща и син Димитрови

Асен Василев пред комисията: Не съм се срещал със сочените като контрабандисти баща и син Димитрови
  • Публикация: 
  • Дата:  
    25.04.2024
  • Сподели:

Бившият финансов министър Асен Василев отрече да се е срещал със сочените за ръководители на престъпна група за контрабанда Марин и Стефан Димитрови в сградата на Министерството на финансите.

Вчера в комисията бе получена справка от служебния финансов министър Людмила Петкова, в която се твърди, че Димитрови "два или три пъти" са влизали в сградата на ведомството.

Асен Василев определи тези данни като "изфабрикуван опит за атака срещу него".Той припомни, че миналата седмица Петкова и председателят на ДАНС Пламен Тончев съобщиха, че няма данни Димитрови да са посещавали Министерството на финансите.По думите му въпросната справка е получена на "хвърчаща бележка" от служител от охранителна фирма, като в нея няма нито дати, нито часове.Асен Василев призова да се поискат видеозаписите от ведомството и данните от неговата секретарка, в която се пази информация за провежданите срещи.

Думите на Василев предизвикаха остра реакции сред членовете на комисията.

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС обяви, че в комисията има постъпили данни, че двамата обвиняеми са посещавали Министерството на финансите.

"Данните са, че Стефан и Марин Димитрови са посещавали 2 или 3 пъти финансовото министерство.Те не са записани официално, но са посрещнати и въведени от Лъчезар Ставрев, който е известен като ваш личен шофьор. Кой ви се обади да ги посрещнете, кой ви ги изпрати?",запита Назарян.

"Тези лица не са посещавали МФ и не съм се срещал с тях. Новият министър го потвърди пред тази комисия.Нека да ви обясня как става влизането във финансовото министерство. Той трябва да е записан в моята програма и без да минал през личния ми секретар, шансът за среща с мен е нулев. Вратата е с пропуск, има камери. Тези лица чухме от ДАНС, че са наблюдавани от 2022 г. - ако е така, ДАНС трябва да разполага със записи и данни за тяхното посещение",обясни пред депутатите Асен Василев.

Преназначенията в митниците започнали дни след прессъобщението, координирано с Асен Василев, пиарът му и Петя Банкова. Вчера от справка, получена в комисията в НС, се разбра за съобщение публикувано на сайта на Агенция "Митници" за20 освободени митнически служители заради сигнал за корупция от чужди служби. Такива данни обаче няма в митниците, Министерството на вътрешните работи и в Министерството на финансите.

Това казахаГеорги Господинов и Николай Петков- служители в Агенция "Митници", в парламентарната анкетна комисия, която проверява за корупция в структурата и "евентуалната роля на Асен Василев".

Временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" изслушва бившия финансов министър Асен Василев.

Скандалът в митниците е от началото на април, когато беше арестувана директорът на агенцията Петя Банкова. В хода на разследването стана ясно, че Банкова се е познавала със Стефан и Марин Димитрови, като тримата са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

По време на съдебно заседание бяха цитирани показания на свидетел, според койтоДимитрови са били познати и с бившия финансов министър Асен Василев.

На вчерашното заседание на комисията стана ясно, че  обвинените за участие в престъпна група за контрабанда, подкупи и търговия с влияние баща и син Марин и Стефан Димитрови са посещавали както сградата на Агенция "Митници", където са се срещали с Петя Банкова, така и Министерството на финансите, където са посещавали министър Асен Василев, така и кабинета на вътрешния министър Бойко Рашков в МВР.

Според справката на МФ Димитрови са посещавали Асен Василев в централата на Министерството на финансите два или три пъти в края на 2023 г. Двамата са преминали през един от входовете, съпровождани от експерт от политическия кабинет на министъра (Лъчезар Ставрев) и влизането им не е било записано. 

Информацията е добита от писмени обяснения, снети от отговорника на охранителите във фирмата, която предоставя охранителните услуги на МФ. Миналата седмица служебният министър Людмила Петкова разясни, че видеото от камерите в министерството се пази само месец, а за Димитрови няма записи нито в дневника на посетителите, нито в деловодната система на министерството.

Депутатите изслушаха във вторник председателя на ДАНС Пламен Тончев.  По думите му ДАНС е установила само една комуникация между Асен Василев и Стефан Димитров и тя е за назначаване на Недан Хаджиев за директор на Областната дирекция (ОД) на МВР – Хасково.

След като въпросното назначение се провалило, впоследствие бил търсен пост за Хаджиев в митниците.

 "Буквално последните дни преди реализацията на ДАНС на това лице се търсеше място за назначаване на висока позиция в Агенция "Митници", но не се стигна до такова назначение", заяви Тончев.

По този въпрос миналата седмица Асен Василев обясни, че е предлагал назначението на Хаджиев, защото той е допринесъл за много нисък дял на купените гласове на последните местни избори.

Отговорът на МФ вчера изчете председателя на комисията Тошко Йорданов, който обяви, че Асен Василев е излъгал, че не е познава Димитрови.

Днешното заседание на Временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" бе открито от председателстващия Тошко Йорданов,който обяви, че има кворум и прочете дневния ред.

Думата бе дадена на Георги Господинов, началник на ГКПП "Капитан Андреево", в момента работещ на друга длъжност, направи кратко изложение по темата.

"Придържам се към данни, които са излезли от пресцентъра и в медиите", обяви той и сподели как скандалът се отразява на него, семейството и близките му. Господинов изтъкна, че резултатите от работата на служителите на "Капитан Андреево" са безспорни. Задържани са рекордни количества контрабандни цигари - пратки големи, значими от порядъка на над 1 млн. къса. Образувани са също над 115 досъдебни производства само за година. Спрени са над 1,1 млн. нелегални артикула от Турция.

"На фона на всички тези резултати се случи нещо доста неприятно за мен и колегите ми.Имаше едно  прессъобщение от Агенция "Митници", след което на следващия ден започнаха премествания на служители. Някои бяха командировани на над 100 км от родните им места. В това прессъобщение се говореше, че има информация от външни служби за корупционни практики в българските митници.Обвиняването на служители, които са съвестни, се отразява на техните семейства. Те са и родители, и деца. Процесът по създаване на един добър митнически служител е много сложен", заяви още Георги Господинов.

Той изрично подчерта, че служителите на "Капитан Андреево" са доказани професионалисти и допълни резюмето си с още примери за борба с контрабандата и митническата измама. 

Господинов обясни как се процедира при съмнение за корупционни практики към даден служител. Той заяви, че Инспекторатът на Агенция "Митници" уведомява прокуратурата при подобни случаи.

Николай Петков от Агенция "Митници" заяви на свой ред, че е бил ръководител на звено и началник пункт на ГКПП "Лесово" и впоследствие на "Капитан Андреево". В момента е редови служител на ГКПП "Капитан Андреево" във Второ оперативно звено. Той също изтъкна добрите простижения при спиране на контрабандни стоки и митнически измами. Петков подчерта, че "хората имат нужда от повече увереност".

Тошко Йорданов даде думата на колегите си, за да задават въпроси.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС попита двамата митнически служители как се процедира при данни от страна на нарушение на служителите и дали те не са били преместени принудително, без нормативно основание, дали им е бил оказан натиск и заплаха - за да бъдат поставени на тяхно място "свои хора".

Георги Господинов заяви, че не им е било дадено обяснение за преместването им. В рамките на два-три дни след излизане на съобщението от партньорските служби, те са били преместени. "Ще помоля комисията да не отговарям на въпроса дали ми е оказван натиск, тъй като съм подписал пред прокуратурата, че няма да съобщавам данни, докато трае досъдебното производство".

Хамид Хамид от ДПС зададе въпрос към двамата служители дали им е оказвано влияние от народни представители, на което и Господинов, и Петков заявиха, че не се е случвало вмешателство на депутати по време на тяхната работа. 

Митническите служители бяха попитани какво количество наркотици е задържано за година, на което Господинов даде обстоятелствени цифри на разкритите видове дрога като посочи, че от самата Агенция "Митници" могат да дадат съвсем изчистени и подробни данни.

Румен Гечев от БСП изтъкна, че смените на митнически служители може да са по две причини - да се разместят служители, които са склонни към корупционни практики, но и втората причина - да се осигури екип, който да обслужва "други цели". "Като дойде новият ръководител, какво правят останалите по местата си служители? Те стават престъпници ли? Уведомява ли екипът, ако началникът им нареди - не проверявайте този камион например?", попита Гечев.

Георги Господинов заяви, че митническите служители на "Капитан Андреево са "много съвестни колеги. А смутът дойде от това, че има колеги с нарушения по служба и след това са преместени. А това всъщност не е така и това се отрази на състава".

Гечев уточни въпроса си: "С турската страна вие, митниците и звената, които работите, как взаимодействате? След като вие знаете, че опитват да минават камиони с цигари, наркотици и други неща, вие уведомявате ли вашите началници, а те - турската страна?".

Господинов отговори, че Турция е трета страна: "Оперативното сътрудничество с турската администрация се осъществява съгласно заповед на директора на Агенция "Митници", където е уточнено как комуникираме. По отношение на обмяната на оперативна рискова информация, това се извършва на по-високо ниво в Агенция "Митници", ние просто им подаваме информация".

Станислав Балабанов от ИТН попита: "Имате ли информация Марин и Стефан Димитрови да са посещавали "Капитан Андреево" и "Лесово"? И ако е вярно, тези хора с кои служители от митниците са кореспондирали, на какво ниво са били те?".

Георги Господинов заяви, че докато е работил на "Капитан Андреево", не му е известно Димитрови да са посещавали пункта. Петков потвърди думите на колегата си, че на "Лесово" не е имало неофициални и официални срещи с въпросните лица. 

Константин Бачийски попита дали на пунктовете са чували имената на баща и син Димитрови и "този прословут Паскал". Господинов отговори: "При изпълнение на служебните ни задължения не ни е ставало известно, че такива лица се занимават с контрабандна дейност, още повече, че това е работа на други служби".

Хамид Хамид попита двамата митнически служители дали при тях са "изпратени да им помагат чужди митничари". Георги Господинов отговори, че има такава практика. "Да, имало е присъствие на митнически немски служители на "Капитан Андреево" - в рамките на седмица, тяхната визита беше по-скоро опознавателна. Към настоящия момент има двама комантировани служители от Службата за гранична охрана на САЩ. Те в момента ., доколкото ми е известно, също са на "Капитан Андреево".

Климент Шопов от "Възраждане" изказа лично мнение за работата на митническите служители - че по-голямата част от тях трябва да бъдат сменени, а на коментара му Господинов заяви, че отказва да отговори, тъй като този коментар е неуместен.

Румен Гечев отбеляза: "Ясно е, че ключовият въпрос е анализ на риска. Никъде по света не се знае каква част от пратките се проверява. Никъде не проверяват голям процент. Вие казахте - решаващ е анализът на риска. Вие лично как сте взимали решения при изпълнението на информацията, подадено от звено анализ на риска. Те като ви дадат заданието - че тези и тези камиони трябва да бъдат проверени, вие можете ли да не ги проверите? И второ - вие имате ли право да проверите камиони и други превозни средства при липса на данни от анализ на риска".

Георги Господинов отговори: "Като говорим за централен анализ на риска, той се извършва на централно ниво. Следващото ниво, на което може да бъде заложен анализ на риска, е териториално. Но може да се извърши проверка на всеки багаж и пътници. Над 90% от всички разкрития са благодарение на действията, които ние имаме на трасе, на терен".

Румен Гечев изрази учудването си, че нито НАП, нито ДАНС са подавали информация на Агенция "Митници" при условие, че е имало разработка.

Тошко Йорданов заяви: "Простичък анализ - Асен Василев назначава Банкова за шефка на митниците. Банкова има тесни контакти с двамата Димитрови. И има данни, че тези двамата са й казвали кой къде да бъде разместван... Въпросът ми е - друг път имало ли е такова масово разместване на митнически служители на основата на прессъобщение, за което има основание, че е изфабрикувано?".

Петков отговори, че в предишни години не е имало такова преназначаване. "Подобно прессъобщение от Агенция "Митници" срещу свои служители никога не ми е известно да е имало срещу свои служители... Преместването на служител е разписано в закона за държавния служител. Но в конкретния случай се твърдеше за практики и е странно как са се спрели точно на тези служители. Тъй като информацията на партньорските служби едва ли е била поименна".

Йордан Цонев от ДПС взе думата: "Не става въпрос за преструктуриране. Когато се сменя структурата, е един способ. Когато се преместват митничари от един пост на друг, е друго. Това за протокола. Затова ще отбележа - няма структурни промени".

Тошко Йорданов заяви, че с това се приключва точка 1 и се преминава към точка 2 - изслушването на народния представител Асен Василев.

Тошко Йорданов прочете писмените отговори на въпросите му към Асен Василев от предишното заседание на комисията. "Да знаете, че господин Недан Хаджиев е извършил невероятна работа в борбата с купуването на гласове. Благодаря и добър ден", заяви Йорданов.

Василев се засегна от резюмето му и заяви, че за  първи път е имало изместване на  преференциите на ПП в Хасковска област. "Когато започна работата на господин Хаджиев, преференциите на въпросното лице паднаха наполовина. Изведнъж рязко са го разлюбили гласоподавателите в Хасковска област".

"Също много интересно. Като в Хитрино - как рязко разлюбиха ДПС и изведнъж се влюбиха в ПП", иронично вметна Йорданов. 

Йордан Цонев заяви на свой ред, че "преференциите са най-големият източник на корупция при купуването на гласове". 

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС попита Василев: "В МФ в края на 2023 г. лицата Марин и Стефан Димитрови са посещавали МФ два пъти като същите не са били записани в дневника за посетители, а са били придружени от Лъчезар Ставрев, експерт към онзи момент към политическия кабинет на министъра на финансите и личен шофьор на Асен Василев. Та тези лица по какъв повод дойдоха при вас? И защо посещението им е било повече от един път?".

Асен Василев заяви: "Отговорът е много прост - тези лица не са посещавали МФ. Аз лично не съм се срещал с  тях... Нека сега обясня как се влиза в МФ. За да влезе някой, особено при министъра, трябва да е записан в моята програма. Всички вие знаете, шансът някой да влезе в моя кабинет, без това да е в програмата ми и без да е съгласовано с началника на моя кабинет, е нула. Второто - вратата е с пропуск. Някой трябва да отвори вратата. МФ има камери на входа, на стълбището и такива, които гледат директно към вратата на моя офис. Тези лица, чухме от ДАНС, че са били наблюдавани от 2022 г. като потенциален канал. Ако е така, ДАНС трябва да има записи с кого и как са се срещали. В края на декември 2023 г. много повече се виждахме с всеки вас от тази маса, тъй като аз прекарвах много време в изработване на бюджета. Така че тази изфабрикувана информация нека си я проверят всичките органи - прокуратура и разследващи. И в момента, в който я потвърдят, вече може да ми зададете въпроса, който ми зададохте".

"Това на мен ми изглежда като изфабрикувано. Шефът на ДАНС и министърът на финансите заявиха тук - тези хора не са влизали в МФ. Няма никаква информация как тези лица са влезли в МФ и че аз съм ги познавал€ Това е опит за атака към мен конкретно. Не ги познавам двете лица. Това отговаря напълно изчерпателно на въпроса".

Рая Назарян заяви, че има вероятност двамата да не са записани, тъй като са въведени от шофьора му, но Василев настоя, че има видеозаписи от входа до кабинета му.

Румен Гечев заяви: "Всеки има лично мнение... Допускам 1 на 100, че министърът лъже. Но той да го заяви пред комисията, с видеозаписите, много непредпазливо от негова страна. И откъде съм сигурен аз, че това е лицето... И ако има заблуда, един от двамата отива на съд. Ако лицето е право, господин Василев носи наказателна отговорност. Но ако лицето не е право, ще държа то да носи съответната отговорност".

Тошко Йорданов прикани колегите си да вземат процедура по темата, тъй като Гечев вече се е възползвал от това.

Йордан Цонев заяви: "ОК, но вие пропускате тук, но при първото идване се каза колко време се пазят записите от камерите. Един месец! Съгласен съм - дума срещу дума е. Но вие казвате - камери има, но се разбира, че записите се пазят един месец".

Станете почитател на Класа