Стартира седмото издание на "Българската Коледа"

Стартира седмата по ред кампания на благотворителната инициатива "Българската Коледа. Подарете надежда на дете в беда", която е под патронажа на президента Георги Първанов и първата дама на България Зорка Първанова, съобщиха от пресслужбата на „Дондуков“ 2.
Инициативата набира средства за лечението на болни деца и за закупуването на медицинска апаратура и консумативи за нуждаещи се детски клиники и отделения. В предишните шест издания на "Българската Коледа" бяха събрани общо 14 733 609 лв. Подпомогнато беше лечението на близо 400 деца. Закупени бяха медицинско оборудване и линейки на обща стойност 10 925 775 лева за над 90 детски клиники и лечебни звена.
С новото издание на „Българската Коледа“ ще бъдат подпомогнати най-малко 45 деца. Те спешно се нуждаят от скъпоструващо лечение, което не се поема от Министерството на здравеопазването и НЗОК. Децата се определят след изпращане на молби от родителите им до организаторите на благотворителната инициатива и след съгласуване с лекуващите им лекари. Част от децата вече са подпомагани от кампанията през последните няколко години.
Закупуването на медицинска апаратура със средствата, събрани от „Българската Коледа“, се извършва след получени заявки от ръководствата на болници и след направени консултации с Министерството на здравеопазването, Асоциацията по педиатрия и Асоциацията по неонатология. Тази година кампанията ще подпомогне 11 клиники.
По традиция на 25 декември 2009 година в първия ден на Коледа в Народния театър „Иван Вазов“ ще се състои благотворителен спектакъл. Средствата, събрани чрез кампанията, ще бъдат дарени на специализирани детски клиники след подписване на тристранен протокол от страна на администрацията на президента, БНТ и Нова телевизия.

Станете почитател на Класа