Военни хеликоптери ще транспортират органи за присаждане

Соня Стамболийска

Военни самолети и хеликоптери ще се използват за транспортиране на органи за присаждане, както и на пациенти, които се нуждаят от трансплантация. Това реши правителството на вчерашното си заседание. Средствата за използваните летателни часове ще се залагат в бюджетите на Министерството на здравеопазването и това на вътрешните работи. Самолетите и хеликоптерите на Министерството на отбраната ще служат още за авиомедицинска евакуация, търсене и спасяване на хора, както и ще контролират автомобилния трафик.
Идеята за осигуряването на въздушен транспорт при трансплантации бе изразена от премиера Бойко Борисов преди няколко месеца. Тогава бе решено и да се създаде държавен фонд за трансплантации.
„Надявам се, че военната летателна техника ще направи транспортирането на органи много по-бързо и ще даде възможност да бъдат спасени повече човешки животи“, коментира пред „Класа“ д-р Веселин Иванов, директор на Фонда за трансплантации.
Той допълни, че най-големият проблем на трансплантациите у нас е, че донорството не е организирано на нужното ниво. Иванов обясни още, че се предвижда фондът да заработи с бюджет от 5 млн. лева, които са достатъчни за осигуряване на трансплантациите на между 15 и 20 души. Той уточни, че фондът няма да се ограничи със сумата от 5 млн. лв., а предстои да бъдат уточнени реалните средства, които ще се отпуснат от държавния бюджет. Иванов припомни, че около 2000 пациенти чакат за трансплантация у нас, като най-много са за стволови клетки – около 1000 души, и за бъбречна трансплантация – 860 души.
Според известния кардиохирург проф. Александър Чирков първо трябва да се осигурят подготвени кадри и да се види къде се извършват успешни трансплантации, а след това да се отпускат повече средства. „Според мен във Фонда за трансплантации трябва да има един юрист, специалист невролог, който да установява мозъчната смърт, както и финансист, който да контролира за какво се харчат средствата“, коментира пред „Класа“ проф. Чирков.
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов пък заяви, че у нас имаме достатъчно добре подготвени екипи, но това, което трябва да се направи още за трансплантациите, е да се подсигури всичко необходимо по отношение на техника, апаратура и консумативи.


Божидар Нанев: Близо 350 млн. лева са задълженията на болниците

290 млн. лв. са текущите задължения и около 59 млн. лв. са просрочените задължения в болничната помощ към този момент. Това заяви вчера в парламента министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев. Той обясни, че политиката на фалиралите болници трябва да се преразгледа, защото, ако се продължи по този начин, ще се постигне само „мултиплициране“ на тези фалити. „Наистина е трудно да решим целия този въпрос, но според мен има известно свръхполитизиране“, коментира още Нанев.

Станете почитател на Класа