След провала с Равнец: Прокопиев пак пробва да гушне 740 дка общинска земя

След провала с Равнец: Прокопиев пак пробва да гушне 740 дка общинска земя
  • Публикация: 
  • Дата:  
    04.05.2023
  • Сподели:

–        Предлагал схемата от приватизацията, общинарите в Разлог го порязаха

–        КЕВР разкри, че зад „Инвесто Партнърс“ стои каолиновият олигарх

–        Разградският бос се опита да пласира подобен мащабен проект и по времето на ПП, но в Бургас

 

 

Опитах се да светя като крушка, пееше в зората на демокрацията Милена в знак на граждански протест срещу случващото се в държавата. Днес, повече от 30 години безобразията, срещу които се бунтуваше певицата, не просто продължават, а крушката вече е частна собственост – на медийния монополист и енергиен олигарх Иво Прокопиев.

Само преди няколко дни стана ясно, че повелителят на соларите и перките за ток у нас, се е опитал да прилапа 740 дка общинска земя край Разлог през една от фирмите си – „Инвесто Партнърс“. По стара приватизационна традиция – същата, по която гушна на безценица „Каолин“ и „Дамяница“– за без пари. Които на всичко отгоре поискал да плати на части.

Историята се развива в Разлог и започва с намерението на фирма, свързана с Прокопиев да гради огромен фотоволтаичен парк върху 740 дка площ. Там, още 2022 г. е въведен в експлоатация ФЕЦ „Разлог“, отново собственост на олигарха и простиращ се върху 29 парцела с обща територия  над 389 дка. Амбицията на Прокопиев обаче е да увеличи обема на ФЕЦ-а и започва совалки за получаване на близо 740 дка общинска земя. Предложението му е да получи земята за 35 години срещу сума в размер на 511 020 лв. По-късно по настояване на общинарите, цената е увеличена на „щедрото“ предложение от 600 000 лева.

Това прави по 0,82 лв. на квадратен метър за 35 години,

т.е. по 0,002 лв. на квадратен метър месечно. Според местните цената е повече от обидна, защото цената на земята в с. Баня, в близост до което е въпросният имот, в момента започва от 5 Евро/м2. Това прави разлика от няколко милиона евро.

По стара традиция, подобна на всички приватизационни сделки, в които Прокопиев е участвал досега, в договора е залегнало едно доста важно условие – плащанията по договора са разсрочени, като при подписване на договора ще се получи едва 10% от договорената цена, а 50% ще получим след пускане на обекта в експлоатация.

В договора е включена и алинея, според която се вменява задължение на община Разлог да удължи срока на договора, при входиране на искане за това от страна на инвеститора. Според юристи това означава, че на практика договорът е безсрочен.

В проекта има и още един капан – след 35 години общината ще стане собственик на всичко изградено върху земята. Това обаче не е дивидент, а проблем, защото най-вероятно тогава ще е изтекъл експлоатационния срок на панелите. Тоест тогава общината ще трябва да намери начин и средства за безопасното демонтиране и депониране на неработещите огромно количество панели.

Въпреки големите амбиции на Прокопиев, обаче общинският съвет на града обаче порязва в края на февруари апетитите на олигарха, като отказва да предостави парцела за фотоволтаичен парк на фирмата „Инвесто Партнърс“ АД. След като обаче общинарите отказват да изпълнят амбициите на Прокопиев да прилапа общинския имот, той преминава към нова идея – да се създаде още една част от цикъла за производство и съхранение на ток – система за батерии.

Така сега РИОСВ-Благоевград е одобрило инвестиционно намерение, което дружеството е подало за изграждане на система за съхранение на електрическа енергия с батерия към съществуващата фотоволтаична електрическа централа в Разлог. Тя е разположена върху 29-те парцела на ФЕЦ-а в землището на общината и заедно с електрическата подстанция бяха въведени в експлоатация въз основа на издадените от ДНСК разрешения за ползване от юли, октомври и декември 2022 г.

Според медийни публикации дружеството планира на територията на ФЕЦ „Разлог“ да бъде монтирана

система за съхранение на електрическа енергия с батерии (ССЕБ).

Системата включва 21 батерийни блока, всеки с капацитет от 2.72384 MW, като дружеството е уведомило екоинспекцията, че чрез в системата ще се съхранява и трансформира както произведената от ФЕЦ „Разлог“ електроенергия, така и ток, закупен от електроенергийния пазар. Благословия за проекта е дала и Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ на свое закрито заседание през април 2022 г.

От представеното в КЕВР удостоверение за актуално състояние и от извършената служебна справка в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел към Агенцията по вписванията КЕВР е установила, че „Инвесто Партнърс“ АД е със седалище и адрес на управление гр. София и се ръководи от Съвет на директорите в състав: Калина Стефанова-Пеловска, Юри Катанов и Георги Пулев.

Капиталът на „Инвесто Партнърс“ АД е в размер на 5 056 800 лв. и е разпределен в поименни акции с номинална стойност 1 лев всяка. На следващо заседание през януари 2023 г., КЕВР обаче е разгледала заявление от „Инвесто Партнърс“ EАД за даване на разрешение за започване осъществяването на лицензионната дейност „производство на електрическа енергия“. В този протокол е записано:

„Едноличен собственик на капитала на „Инвесто Партнърс“ ЕАД е „Реналфа ИПП“, Австрия. От извършената служебна справка в ТРЮЛНЦ се установяват следните действителни собственици: Иво Георгиев Прокопиев, действителен собственик, физическо лице: „Реналфа“, Р България, юридическо лице, чрез което пряко се упражнява контрол; УАБ „Реналфа Юръп“, Литва: юридическо лице, или друго правно образувание, чрез което непряко се упражнява контрол; „Реналфа Интернешънъл“ ЛЛС, САЩ: юридическо лице или друго правно образувание, чрез което непряко се упражнява контрол“. По-надолу в протокола е описано, че „Инвесто Партнърс“ ЕАД е купило имотите в Разлог през периода 2019-2022 г., а експлоатацията и поддръжката на обекта ще се извършва от „Соларпро Холдинг“ АД.

В същия протокол на КЕВР от този януари е записано, че общият размер на инвестиционните разходи за изграждане на ФЕЦ „Разлог“ е 42 799 000 лв., като финансирането на проекта от „Инвесто Партнърс“ със собствени средства ще бъде осигурено със съдействието на мажоритарния собственик на капитала – „Реналфа“АД. На 15.12.2021 г. „Реналфа“ АД е дал на „Инвесто Партнърс“ ЕАД 1 115 000 лева със срок на връщане 3 г. и лихва в размер на 4% годишно, а на 22.12.2021 г. размерът на заемната сума е увеличен до 7 000 000 лева, за да инвестира в Разлог.

Името на „Реналфа“ АД е добре известно в обществото.

След като в продължение на години сметките ни за ток бяха надувани с т.нар. „зелена добавка“, сега разградският олигарх Иво Прокопиев посяга и към стотиците милиони от ЕС, които страната ни трябва да вземе по линия на Плана за възстановяване. По-конкретно към почти 1 милиард лева, с които България ще финансира строежа на големи ВЕИ централи с акцент върху възобновяемите енергийни източници с батерии за съхранение на ток.

Вследствие на направените редакции, частта за енергетиката е насочена почти изцяло към сектора, в който монополист е „сляпото петно на българския медиен пейзаж“, както авторитетното брюкселско издание „Ню Юръп“ определи каолиновия бос Прокопиев. А именно - соларите и ВЕИ-тата като цяло. Пренасочването на средствата бе за сметка на предвиденото в началния вариант на плана финансиране на парогазови мощности, а най-радикалните редакции в точно тази част на документа са дело на правителството на Кирил Петков.

Планът за източване на парите по ПВУ стана публичен още след 26 ноември 2021 г.

Броени дни, след като е станало ясно, че кабинетът на Кирил Петков е пренасочил средствата от Плана, които трябва да отидат за енергетика, приоритетно към соларите и останалите възобновяеми енергийни източници, „Капитал“ и останалите медии под контрола на Прокопиев са буквално залети от новина за предстояща инвестиция. Според съобщенията, препубликувани почти под индиго от изданията, новосъздадена енергийна компания планира построяването на хибридна соларна централа в ямболското село Тенево.

Дружеството се казва „ЕУРА енерджи“ и е представено като българо-датски консорциум, сформиран от „българската инвестиционна група „Реналфа“, в чието портфолио е „Соларпро и датската компания за развитие на енергийни мощности Eurowind Energy“. В последствие, в интервю за „Капитал“ изпълнителният директор на датския инвеститор - Йенс Расмусен, обяснява, че плановете на компанията му са централата край Тенево да е с мощност 250 мегавата, а инвестицията в нея - 150-160 млн. евро.

Щели да са частни средства, но тъй като ще има батерии за съхранение на ток, за тях „вероятно“ ще бъдат използвани евросубсидии. Заявява също, че централата далеч няма да е единствената, като планират построяването в България на общо 1 гигават мощности с акцент върху зеления водород и съхранението в батерии на генерирания от ВЕИ-тата ток.

През 2022 година пък стана ясно, че олигархът пробва да се сдобие с 2000 дка земя, посяга с втора централа към предвидените над 2 млрд. от Плана за възстановяване, като

новата му мишена се оказа военно летище край Бургас.

Обявените тогава планове на олигарха Прокопиев бяха да го превърне в централа за водород, производство на ток от ВЕИ и батерии за съхранение, като за целта ще бъдат използвани част от предвидените над 2,2 млрд. лева за енергетика в Плана за възстановяване и развитие. Като част от схемата, на 12 януари 2022 г. той създава фирмата „Бургас Хайдръджън“, учредена като дъщерно дружество на друга, вече скандално позната в публичното пространство компания – „ЕУРА енерджи“ – джойнт венчър между българската „Реналфа“ и Еurowind Energy, която макар и датска е също с дългогодишни връзки с Прокопиев. Първоначално общинският съвет в Бургас одобри по предложение на кмета на града Димитър Николов обособяването на 2000 дка земя от военното летище в Равнец, за да бъде предоставено на „ЕУРА енерджи“ за строителство на соларен парк с батерии.

Областният управител на Бургас Стайко Танков, който е от квотата на БСП в изпълнителната власт, обаче блокира на 28 април 2022 г. изпълнението на решението на местния парламент и го оспори пред Административния съд в Бургас. Мотивите бяха няколко и все сериозни. Сред тях, освен че не е било съгласувано изобщо с Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, е и че има становище срещу инвестиционното намерение от страна на министъра на отбраната. Танков подчертава също, че то противоречи на поне 6 регламента – европейски и български.

А също – и на приетия до момента ПУП на Равнец. Посочва се също, че плановете са заводът за водород да е в непосредствена близост до двете писти за излитане и кацане. Опасна идея, противоречаща на всякакви норми за безопасност. Така, благодарение на хода на Танков, към момента поредният опит на Прокопиев да прибара имот, публична собственост, остана блокиран.

А както става ясно от последните документи от Разлог, Прокопиев вече е започнал нов план за усвояване на милиардите от ЕС, които уж иначе трябва да се ползват за подсилване на БГ икономиката след пандемията и кризите като войната в Украйна и високата инфлация. И докато енергийният олигарх е задействал новия си план, обществото седи и чака разследващите да се задействат и да проверят всички „инвестиционни намерения“ на каолиновия крал. И тъжно си припява:

„Омръзна ми да съм часовник,
омръзна ми да бъда черен хляб,
омръзна ми да се въртя напразно,
омръзна ми и още как!“....

 

Станете почитател на Класа