Румяна Тодорова: Готова съм да си подам оставката

Александър Сивилов

Ако моята оставка е залог за това да не се разбива НЗОК, съм готова да я подам. Това каза на пресконференция вчера директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Тя обясни, че сегашният екип е свършил много работа и призова да не се унищожава постигнатото. Повод за брифинга бе отхвърленият от парламента отчет на касата, както и заявката на шефа на здравната комисия Лъчезар Иванов за смяна на ръководството на НЗОК.
„Повече от две седмици търся среща с премиера – не за да запазя себе си. Искам среща с Бойко Борисов, защото осъзнавам, че започват да се повтарят стари неща, които гледах и в предишното управление. Истината не стига до най-важните хора”, каза още Тодорова.
Според нея с предложенията за реформи в управителните органи на НЗОК, направени от министъра на финансите Симеон Дянков, ще се спести само една заплата. Тодорова обясни, че и сега повечето членове на управителния съвет не получават възнаграждение. Според нея към момента финансовото състояние на касата е перфектно. Тя обясни, че очаква около 270 млн. лв. да се съберат в резерва на касата до края на годината. Тодорова беше категорична, че използването на средства от НЗОК за други нужди може да стане само след сериозни законови промени. Тодорова допълни, че се притеснява за бъдещето на здравната система в страната. „Интересува ме какво ще се случи с тези 6,5 млн. осигурени лица и каква ще е съдбата на тези 2000 служители, които външните институции са квалифицирали като високоспециализиран персонал“, каза директорката на НЗОК. Багряна Маркова от КТ „Подкрепа” обясни, че синдикалистите от НЗОК ще изпратят писмо до председателя на парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Иванов с искане да се изпълни разписаното в Кодекса на труда и те да бъдат информирани за подготвените промени в НЗОК три месеца преди влизането им в сила.
„Ние сме, меко казано, обидени от изявлението, че сме мошеници. Има други органи в държавата, които се занимават с престъпниците. Нека те да кажат кои са престъпили закона“, заяви още Маркова.
В сряда в парламента политици от управляващото мнозинство заявиха, че НЗОК е ненужна паразитна структура.

Станете почитател на Класа