София ще изгражда завод за трамваи и метро мотриси

Николай Коцев

В София се подготвя проект за изграждането на модерен завод за трамвайни и метро мотриси, съобщи вчера главният архитект на столицата Петър Диков. За целта има подходящ терен от 100-120 декара в район „Искър“, като за инвестицията Столична община ще търси чуждестранен партньор с доказано име в тази дейност.
„Само в следващите 3 години София ще има нужда от около 50 нови метро мотриси и от 100 - 200 нови трамвая, които ще се превърнат в неизменна допълваща част от метро системата в града. Цената на един линеен метър трамвайна мотриса е 100 хиляди евро, ако средната дължина на един трамвай е 20 метра, можете да изчислите за какви пари става дума“, каза пред журналисти Диков.
В момента трамвайният транспорт се радва на невероятен ренесанс в цяла Европа и поръчката на нови мотриси е много трудна, защото и производителите са затруднени, допълни той. В същото време София смята сериозно да доразвива този вид транспорт.
„Бъдещият завод за трамваи в София, който ще се изгради на основата на публично-частното партньорство, е неизменна част от транспортната стратегия на града. Най-близкият завод за мотриси в нашия регион е в Хърватия, но той изнася продукцията си основно на Запад. Затова ако София започне да произвежда трамваи, ще получи реалната възможност да изнася мотрисите в страните от целия регион“, каза още Петър Диков.
Главният архитект на столицата говори на международната конференция "Европейският град - градоустройство и архитектура, сигурност и финанси", където очерта основните приоритети за развитието на София през следващите 3-4 години. Според него градът може да се похвали, че е създал предпоставки да печели от ситуацията на криза.
„Кризата помага на столичните данъкоплатци, защото цените, по които се изграждат проектите в момента, са между 20% и 40% по-ниски, отколкото бяха само преди една година. Това дава възможност на столицата с наличните пари да изгради дори повече, отколкото сме разчели предварително, и ще подпомогне строителния бизнес, който пострада най-тежко от кризата“, обясни Диков.
От изказването му стана ясно, че през следващите 3 години за строежа на софийското метро са предвидени 300 млн. лева кредит от Европейската инвестиционна банка, 260 млн. лева държавно финансиране, 260 млн. лева финансиране от бюджета на Столична община и 280 млн. лева финансиране по европейските програми.
„Това са общо 1,1 млрд. лева инвестиции в метрото, зад които стоят работни заплати и подпомагане на бизнеса, но главното е, че след три години ще има работеща метро система в София“, обобщи главният архитект.
Приоритет номер едно в столицата остава доизграждането и модернизацията на градския транспорт. Според експертите няма по-добър начин да се намали трафикът. Именно затова започва строителството на изцяло нови трамвайни трасета, които да доразвият сегашната мрежа и да станат допълваща част към метрото.
„За да превозваме между 40 000-50 000 пътници на час с една линия на метрото, София има нужда от трамваи, които най-удобно и бързо могат да докарат хората до метростанциите“, обясни още Диков.
В момента се работи по ново трамвайно трасе, което ще бъде ключово за голяма част от кварталите „Свобода“, „Надежда“ и „Толстой“, защото ще прави връзка с метростанцията на ул. „Бели Дунав“. В процес на проектиране е и много важно трамвайно трасе по ул. „Връх Манчо“, което ще даде възможност на хората от западната част на столицата да стигат бързо до метрото, с което да се придвижват до центъра. Работи се и по ново трамвайно трасе към Студентски град, „Дианабад“ и „Дървеница“, което ще даде възможност за връзка с метростанцията при Онкологична болница.
Други ключови транспортни проекти, които ще се развиват през следващите от 3 до 5 години, са изграждане на магистрални връзки между София и транспортната система на България и Югоизточна Европа. Според експертите на Столична община това ще стимулира бизнеса и ще облекчи значително живота на гражданите, защото през следващите 2 години в София се очаква значителен демографски и териториален растеж.
Освен автомагистрала „Люлин“, която ще свързва столицата със Солун и Атина, през 2010 г. ще започне изграждането на западната част на Околовръстния път, от автомагистрала „Люлин“ до северната скоростна тангента. Тази отсечка ще поеме транспортния натиск след реализацията на „Люлин“. В източната част на софийския Околовръстен път ще бъде разширен мостът над Казичене, за да може цялото трасе да стане с магистрални габарити. Така до 3-4 години ще бъде изграден магистрален пръстен, който ще създаде перфектни връзки със съседните региони в страната и със съседните страни.

Станете почитател на Класа