Конкурсът за отпадъците стартира през октомври

Никола Георгиев

През следващия месец ще бъде обявен конкурс за избор на фирма, която да започне изграждането на завода за битовите отпадъци в София, съобщи вчера и.д. кметът на София Минко Герджиков. Строителството ще бъде подсигурено с европейско финансиране, като по предварителни разчети то ще струва около 170 млн. евро.
Очаква се през октомври да бъдат избрани и фирмите, които ще почистват града за по-дълъг период, допълни Герджиков.
„В момента подготвяме 64 проекта по европейските програми, от които се надяваме да осигурим за бюджета на София през следващата година около 300 млн. евро допълнително финансиране“, каза още Минко Герджиков.
На международния форум „Европейският град – градоустройство и архитектура, сигурност и финанси“ вчера станаха ясни много от приоритетите на Столична община (СО) за близките няколко години.
В Дирекция „Архитектура и градоустройство“ (ДАГ) към СО например скоро ще заработи специализирано звено, което ще улеснява работата на стратегическите инвеститори, които ще участват в изграждането на инфраструктурни проекти или обекти с голямо обществено значение. Освен това от 1 октомври администрацията на ДАГ вече ще работи с граждани и фирми в рамките на 12 часа в един работен ден.
За пръв път от над 20 години в София ще започнат мащабни социални проекти, обяви главният архитект Петър Диков. Те са основно в четири направления - в сферата на образованието, спорта, жилищната политика и парковото строителство. Според администрацията на „Московска“ 33 реални резултати може да се очакват след 5 години.
„Образованието е изключително важна сфера, в която ще насочим вниманието си, като проектираме нови училища. Пристъпваме към строителството на училища в този момент, за да не ни се налага да работим в условията на криза с недостиг на места, както се случи с изграждането на нови детски градини, а да можем да работим спокойно. Вече се проектират две училища“, каза Петър Диков.
Диков обяви, че се работи и по „неприятната тема“ за гробищните паркове, които обаче са неизменна част от развитието на всеки град. Вече са проектирани два нови гробищни парка в източната и в западната част на София, които имат капацитет за 40-50 години.


Спортът става приоритет

Масовият спорт в София също се превръща в основен приоритет за развитието на града. Идеята на общинския съветник от ДСБ Вили Лилков за цялостната модернизация на училищните физкултурни салони, така че те да могат да обслужват и кварталния спорт, вече е заложена в градоустройствената стратегия. Предвижда се салоните да се преотстъпват срещу символичен наем в извънучебно време на малките спортни клубове. Така ще се развива аматьорският спорт, а училищата ще получават допълнителни доходи. Системата вече работи в Румъния, Хърватия, Словения и други европейски страни.

Станете почитател на Класа