Новоназначен директор на "Кинтекс" върти и частни фирми

Новоназначен директор на "Кинтекс" върти и частни фирми
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.01.2022
  • Сподели:

Не е спазен Законът за публичните предприяти, нарушения за 3,8 млн. лв. открити по време на работата му в дружеството през 2018 г.

 

 

Изпълнителният директор на държавното оръжейно предприятие “Кинтекс” Александър Михайлов е назначен на поста през октомври 2021 г. в разрез със Закона за публичните предприятия, пише Труд бг.

 

Няколко дни по-късно - на 27-ми октомври, бива преназначен за член на Съвета на директорите на “Кинтекс” ЕАД и за негов представител.

 

Нарушението на Михайлов е, че до ден днешен той е управител на две частни компании, като в дейността и на двете е записано, че търгуват и със стоки със специално предназначение наред с другата им разнородна дейност.

Справка в Търговския регистър показва, че месеци след като поема ръководството на “Кинтекс”, продължава да управлява частните компании.

Към 26 януари 2022 г., Михайлов е управител на “Интер Комерс Консулт” ООД и съдружник във фирмата с 90% дялов капитал, както и едноличен собственик на “Лин Асет” ЕООД, която е вписана в Търговския регистър на 1-ви април миналата година с 5000 лева капитал.

 

Михайлов бе начело на “Кинтекс” и в периода от юли 2017 г. до октомври 2018 г. Впоследствие Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) направи проверка в “Кинтекс” за минал период и установи вреди за 3,871 млн. лева.

От инспекцията установиха нарушения на сделки, сключени от държавното оръжейно предприятие в периода от началото на януари 2016 г. до средата на 2018 г.

Те бяха относно дейността на “Кинтекс” при сключване на договори с “ЕМКО” ООД (собственост на Емилиян и Христо Гебреви) и “Аркус” АД (на Дочо Караиванов).

 
Михайлов е назначен на 8-ми октомври 2021 година за член на Съвета на директорите на “Държавната консолидационна компания” ЕАД. Общо проверяваните 35 договора са били на стойност почти 780 млн. лева. Материалите от проверката тогава бяха предадени на Специализираната прокуратура. През март 2019 г. е образувано и досъдебно производство.

Станете почитател на Класа