Държавен вестник публикува резултатите от изборите, свикват скоро новия парламент

Държавен вестник публикува резултатите от изборите, свикват скоро новия парламент
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.04.2021
  • Сподели:

Резултатите от изборите на 4 април вече излязоха и в Държавен вестник. В днешния 30 брой са обнародвани решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които се обявяват и имената на избраните народни представители. 

 

Окончателните данни от вота бяха оповестени в неделя, 11 април. С днешното им излизане в Държавен вестник се пристъпва към разписаната в Конституцията процедура за свикване на първото заседание на 45-ия парламента. Това ще стане с указ на президента. След това държавният глава ще връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила - ГЕРБ. Ако тя върне мандата, президентът ще го връчи на втората партия, събрала най-много гласове - Има такъв народ. 

 

В свое изказване преди ден Румен Радев ясно заяви, че няма да бави процедурата и ще издаде указ навреме. Това означава, че новото Народно събрание може да бъде свикано още тази седмица - в сряда или в четвъртък.

 

Остава обаче неяснотата дали формациите в парламента ще могат да се разберат и да съставят правителство. Засега изглежда, че всички ще бойкотират кабинет, предложен от ГЕРБ. БСП и ДПС пък са готови да гласуват правителство на формациите от протеста. Същевременно партиите, които сега влязаха в Народното събрание, сякаш трудно ще намерят консенсус. Вече се чуха призиви и за нови предсрочни избори.

 

 

 

Станете почитател на Класа