Ваксинацията в България: защо се забързаха

Ваксинацията в България: защо се забързаха
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.02.2021
  • Сподели:

 

България просто заряза ваксинационния план с неговите пет фази и пусна свободно ваксини на AstraZeneca за всички желаещи. На много места се извиха опашки, а планът на Борисов е 10 000 ваксинирани на ден.

Ще проработи ли?

 

 

 

Ако темповете на имунизация срещу Ковид-19 в България се движеха със скоростта и методичността на джипката на Борисов, работата щеше да върви по-бързо. Но близо два месеца след началото на процеса са направени около 135 000 ваксинации, а една пета от имунизираните са получили и втора доза от ваксината. Според базата данни на Euronews, ваксинирани са 0,4% от населението. Тоест, България не може да отлепи от опашката. В Гърция броят на ваксинираните е четирикратно по-висок. В съседна Сърбия хората, получили поне една доза от ваксината, са 9,2% от населението на страната, а в Турция - 6,2%.

 

Дотук с плана

 

Информационната система за записване за ваксиниране е обещана за 3 март. Уверенията на здравния министър проф. Костадин Ангелов гласят, че всеки, който иска, ще може да запише час в някой от 318-те ваксинационни кабинети, а желаещите ще могат да посочват предварително с коя ваксина искат да бъдат ваксинирани. Това с предпочитанията обаче ще трябва да бъде отложено за края на март, когато се очаквало да пристигнат около 500 000 ваксини.

 

Преди два дни управляващите и Националният оперативен щаб (НОЩ) просто зарязаха Националния ваксинационен план с неговите пет фази и пуснаха свободно ваксини на AstraZeneca за желаещите да се ваксинират. Ако някой предпочита ваксините на Pfizer или Moderna, може да се запише във ВМА - когато пристигнат, ще му се обадят.

 

До този обрат се стигна, след като на работно съвещание с НОЩ миналата седмица премиерът Борисов разпореди ваксинация с ускорени темпове. Искам минимум по 10 000 души на ден да се ваксинират, заяви той. В резултат бяха пуснати т.нар. зелени коридори за всички желаещи да получат ваксина срещу Ковид-19.

 

Хора чакат на опашка да бъдат ваксинирани

 

 

Опашки се извиха в София и други големи градове, където хората се наредиха от рано сутринта, а от днес, понеделник, активно се включват и личните лекари. На “игла” джипитата ще получават по 10 лева, като сами ще решават кога да ваксинират желаещите. По всяка вероятност това ще става в извънработно време, за да няма смесвания с болни пациенти. Знаем, че след поставяне на ваксината човек трябва да остане под наблюдение поне 20 минути, а това е трудно осъществимо предвид претъпканите чакални на личните лекари. Подготвени са и списъци, за да не се похабяват ваксини - макар ваксината на AstraZeneca да има по-голяма трайност от тази на Pfizer и да се съхранява в обикновен хладилник, организацията все пак е от значение.

 

Разкриват се и денонощни ваксинационни пунктове в областните градове, а с AstraZeneca ваксинират и районните здравни инспекции. Ваксинират се всички, без значение дали са здравноосигурени или не, срещу което получават картонче с дата за втората доза и номера на партидата на поставената им ваксина. На сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата има формуляр, където всеки може да съобщи за нежелани странични реакции след ваксиниране. Досега само 153-има са информирали за такива въздействия.

 

В големите градове някои лични лекари решиха да се възползват от възможността пациентите им да се ваксинират в центровете и обявиха, че няма да имунизират срещу Ковид-19. В малките населени места обаче, където такава възможност няма, тежестта пада върху джипитата.

 

Защо се забързаха

 

Изглежда управляващите най-сетне проумяха, че ако активните работещи хора не се ваксинират максимално бързо, икономиката ще изпадне в ступор. Успехът на ваксинацията може да се окаже и залог за предстоящите след малко повече от месец парламентарни избори.

 

Темповете на ваксиниране са и условие за разхлабване на мерките. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече препоръчаха на своите членове и техния персонал да се ваксинират. Неофициално някои бизнеси започват да предупреждават работещите, че ако искат да останат на работа, трябва да си поставят ваксина.

 

Решението за “зелените коридори” се оказа и някакъв изход от ситуацията, при която мнозина от определените за първите фази на ваксинация професионални гилдии не пожелаха да се ваксинират. Сред учителите например едва 24% заявиха желание за имунизация.

 

Впрочем, дори и да се случи чудо и на денонощие наистина да се ваксинират по 10 000 души, до края на лятото имунизираните пак няма да са повече от 2 милиона. А това е далеч от заветните 70% от населението. Може би трябва да включат в мобилните екипи за ваксинация и джипката на Борисов.

 

 

Станете почитател на Класа