Бойко Борисов за наводненията: Радостното на тази ситуация е, че язовирите се пълнят

Бойко Борисов за наводненията: Радостното на тази ситуация е, че язовирите се пълнят
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.01.2021
  • Сподели:

Радостното на тази ситуация е, че язовирите се пълнят. Това е добре и за посевите и в същото време за напояване и питейни нужди след това. Все пак е зима, да се радваме, че има и валежи.

 

Това каза пред журналисти Бойко Борисов, който отиде в Ярджиловци, за да проследи как се укрепват бреговете от наводнението. "Това, което трябва бързо да се направи с кметовете, направете списъци. Пазете хората да са живи и здрави, щетите ще ги покрием. Положението е тежко, затова има Фонд за бедствия и аварии. Когато няма жертви и навреме кметовете евакуират хората, материалните щети ще ги покрием", допълни той.

 

Над 100 населени места са без ток в следствие на проливните дъждове през последните часове. Към момента няма данни за бедстващи хора. Това съобщиха от Националния щаб за борба с наводненията. Най-сериозно е положението в София и София област.


Освен в района на София сериозно е положението и в Югозападна България.

Директорът на пожарната, главен комисар Николай Николов, даде подробности за ситуацията: “Най-тежка, най-напрегната е ситуацията в Столичната община. Това е община Нови Искър, село Мировяне. Река Блато вдигна много нивото, наложи се за защита на гражданите да се строят диги. Обмисля се частична евакуация на застрашените къщи.

 

Към момента оценката е, че няма непосредствена опасност за живота. След това върви надолу по поречието на Струма. Предвид изпускането на язовир “Студена“ и високите скатни води, повишиха речните нива на река Конска и река Струма“. Наводненията застрашават и газопровода ни с Гърция, това обясни още гл. комисар Николов.

Станете почитател на Класа