Пътната агенция минава към регионалното министерство

Готови са вече новите промени в Закона за движение по пътищата и се очаква тази седмица да влязат за обсъждане в Народното събрание, съобщи вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пред БНР. С нормативните поправки Национална агенция „Пътна инфраструктура“ ще премине към строителното министерство. В момента ведомството е на пряко подчинение на Министерския съвет.
„Основният ни приоритет е реформата в пътната агенция, както и промяната при тръжните процедури“, категоричен беше Плевнелиев. Той допълни, че пред екипа му стои задачата до края на годината да се обявят конкурсите за трите лота от магистрала „Тракия“. Процедурите задължително трябва да бъдат прозрачни, недискриминационни и съобразени с всички европейски изисквания.
До два месеца се очаква да приключи работата на експертната комисия, назначена да провери прохода „Хаинбоаз“. Обектът беше пуснат за временна експлоатация до края на октомври.
„Преди да се режат лентите и да се откриват нови пътни обекти, трябва да се проверява внимателно дали са изпълнени всички изисквания“, подчерта Плевнелиев. И отново посочи, че основна цел е да се премахнат възможностите за размиване на отговорностите, политическият натиск, както и да се оптимизират максимално разходите.
„Над 500 млн. евро са средствата по програмата ИСПА, които трябва да се усвоят до крайния срок - края на 2010 година“, припомни Плевнелиев. Той допълни, че до 1 млрд. евро може да се наложи да връщаме на Брюксел по предприсъединителната програма заради забавянето на проектите и неусвояването на средствата.
„Поставили сме ултиматум на изпълнителя на водния проект в Русе, че ако до 2 седмици не покаже значителен напредък в работата, ще тръгнем към процедура за прекратяване на договора“, уточни регионалният министър.
Преди няколко дни и от Брюксел ни предупредиха, че съществува риск България да връща пари по ИСПА. Данните показват, че страната ни има да усвои още около 455 млн. евро по линия на предприсъединителната програма. Съветът към България е да се ускори изпълнението и навреме да се изпращат исканията за разплащания по одобрените проекти. От Еврокомисията очакват също така страната ни да не повдига въпроса за удължаване срока на ИСПА, освен ако не са налице реални индикации, че държавата може да загуби финансирането.




Проверяват договорите за ремонт и зимно поддържане


Очаква се днес да приключат проверките на договорите за текущ ремонт и зимно поддържане на пътищата. Одитите започнаха по нареждане на изпълнителния директор на Национална агенция „Пътна инфраструктура“ Димитър Иванов. Ще се подготвят финансови разчети за поддръжката по участъци. Фирмите, които са се заели със зимно поддържане, също ще бъдат проверени.

Станете почитател на Класа