Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика: Дефицитът в НОИ е над 550 милиона лева


Инж. Тотю Младенов Младенов е роден на 19.06.1964 г. в гр. Враца. От януари 1997 г. до март 2002 г. е избран за конфедерален секретар на КТ "Подкрепа", а след това е назначен за изпълнителен директор на ИА "Главна инспекция по труда". На местните избори на 4 ноември 2007 г. е избран за кмет на община Враца, издигнат от партия ГЕРБ. През юли 2009 година Младенов става министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко Борисов.

- Г-н Младенов, доклад на „Прайсуотърхаус“
констатира, че единствено в България социалното подпомагане, трудовата заетост и грижата за децата са разделени. Ще има ли промени в министерството, така че да има обща политика в тези три сектора?

- Вече е готов политическият кабинет на МТСП, назначени са тримата ресорни зам.-министри, има началник кабинет, има човек, който отговаря за връзките на медиите – така че съставът е окомплектован.
Първият голям сектор е социално осигуряване, социално подпомагане, социални услуги, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за закрила на детето, Агенцията за хора с увреждания, ромското включване, равнопоставеността между половете. За всичко това отговаря Валентина Симеонова.
Вторият голям сектор са европейските фондове и програми – тук са оперативната програма „Човешки ресурси“ и проблемите на пазара на труда, Агенцията по заетостта, „Красива България“, социално-инвестиционният фонд. Целият този сектор се поема от Красимир Попов.
Третият голям сектор е социално осигуряване, социален диалог, индустриални отношения и политика по доходите. Съвсем наскоро бе назначен и третият зам.- министър – Христина Митрева, главен директор на Главна дирекция „Анализ, планиране и програмиране“ в НОИ. Мисля, че този екип е съставен не толкова на политически принцип, а на експертен. В него участват професионалисти и експерти в определени области – затова много разчитам, че екипът ще направи всичко необходимо заедно да осъществи такива реформи в МТСП, които да бъдат от полза на социалната политика, която ще провежда държавата.

- Да очакваме ли единна политика по отношение на тези три сектора?
- Това се обсъжда в момента. Много са тежки секторите, които вече коментирахме. Агенцията за закрила на детето, Агенцията за хора с увреждания – това са агенции, в които са преплетени МОН, Министерство на здравеопазването. Предстоят ни сериозни разговори с колегите в другите министерства, но съм сигурен, че ще намерим най-доброто решение.

- Обявихте, че и във вашето министерство сте заварили финансова дупка. Как ще излезете от това положение?
- Никак не ми беше приятно да установя, че разходите за издръжка, планувани за цялата година в рамките на 15 милиона лева, вече са похарчени. Нещо повече - на полугодието вече са изхарчени 17 милиона лева. Оттук нататък трябва да вземем много строги и конкретни мерки за затягане на финансовата дисциплина.
Другото, което констатирах, е, че има изключително много сключени граждански договори както с хора, служители в МТСП, така и с външни. В петък прекратих граждански договори за един милион и десет хиляди лева, които трябваше да бъдат изплатени до края на годината. Проучваме възможността да се съкратят и още договори, но установихме, че 80% са предплатени. Целта на тези проверки е, от една страна, да спестим пари, а от друга страна, искам да видя кой какво е вършил срещу възнагражденията, които е получавал. В понеделник ще кажа и броя на прекратените договори. За оценка на ефективността им обаче ще трябва време.

- Стана известно, че има дефицит в бюджета на НОИ от 550 млн. лв. Как ще бъде компенсиран той?
- Дупката в консолидирания бюджет на НОИ е твърде голяма – само към края на месец юни беше около 550 милиона лева. За съжаление резултатите към август показват покачване, така че дефицитът расте. От друга страна, парите за помощни средства, които се отпускат за хората с увреждания, вече са изчерпани за цялата година. Затова от понеделник стартираме масирана проверка. Тя включва: проверка на служителите в Агенцията по социално подпомагане, които изписват помощите на инвалиди, проверка на лекарите, проверка на доставчиците на тези средства и съответно на потребителите. Правим това с единствената цел да защитим интересите на хората с увреждания.
В четвъртък имаше управителен съвет на фонда за хората с увреждания и там стигнахме до пълен консенсус, че трябва да се прекрати порочната практика здрави хора да вземат парите, които се полагат на хората с увреждания. Слагаме край на това, за да можем да гарантираме, че средствата ще отиват действително при хората с увреждания.
Втората масирана проверка е на проблемни предприятия. Те са подадени от синдикатите, работниците и структурите на работодателските организации за неизплащане на работни заплати или за забавяния на възнаграждения. Проверяваме за хора без трудови договори и работодатели, които не плащат социални осигуровки.
Третата проверка на Главна инспекция по труда е съвместно с Държавната автомобилна инспекция. В четвъртък имах среща с министъра на транспорта и се разбрахме да правим съвместни проверки на нерегламентираните превози и такситата. Искам да ви уверя, че имах среща и с представители на таксиметровите превози, и бях сигнализиран за това, че масово хората работят без договори и осигуровки. Пренаемането на хора в този бранш ощетява близо 40 000 работници, които са без трудови договори и без всякакви социално осигурителни права. С тези проверки целим, от една страна, да подпомогнем бюджета на НОИ, от друга - да защитим правата на работещите в този бранш.

- Как ще се справите с растящата безработица?
- По данните на Агенцията по заетостта ясно се очертава от декември 2008 г. насам плавно покачване на размера на безработицата. Това може би нямаше да се случи, ако в края на миналата година, когато трябваше да се вземат антикризисни мерки, тристранният диалог между синдикати, работодатели и държавата не беше прекъснат. Затова първата ни работа бе да възстановим диалога – тристранния, отрасловия, както и диалога на ниво община и на ниво предприятия. Това означава ежедневен контакт със синдикати, работодатели, местна власт.
От друга страна, една от причината за растящия дефицит в НОИ е това, че бюджетът им беше разработен на база средно 69 000 безработни, които имат право да получават обезщетения. В момента те са 107 000. Затова трябва пакет от много спешни мерки. Икономическият и социален съвет ще ни предостави анализ за ефективността и ефикасността от използването на всички мерки на пазара на труда, които се отделят от държавния бюджет, от „Красива България“, от Социално-инвестиционен фонд, от Агенцията по заетостта и ОП „Човешки ресурси“. Тази програма е резерв, който не е използван добре. В нея има заделени 1 млрд. и 200 млн. лв., които трябва да се усвоят до края на 2013 г. До 27 юли бяха усвоени 31 милиона лева. През последните две седмици и половина бяха усвоени още 25 милиона лева. Аз съм разпоредил много бързи промени в процедурите за кандидатстване от бенефициентите, които да са максимално опростени, за да може усвояването на тези средства да бъде много бързо. Само за мярката „подпомагане на работещите на половин работен ден“ в ОП са заделени 79 милиона лева. Можем още от декември да започнем да плащаме по тази мярка и по този начин ще облекчим работодателите и работещите в предприятия, при положение че няма пари в държавния бюджет. И трето – проблемът с безработицата ще бъде ограничен тогава, когато започне реалното усвояване на средствата по еврофондовете. На практика тези средства ще подпомогнат икономиката, бизнеса и ще изградят устойчивост на работните места.

- Ревизията на политиката на Масларова включва ли и преразглеждане на търговете за облекла на първокласниците?

- Първата мярка, която ние отменихме с решение на МС, това е програмата за море на пенсионери, заменихме я със социалните трапезарии. Общините ще имат възможност да кандидатстват в Агенцията за социално подпомагане и да отварят социални трапезарии за крайно нуждаещите се хора, които в страната не са никак малко. Особено в зимните периоди, в състояние на икономическа криза, смятам, че това е една добра социална политика. Що се касае за първокласниците
предното ръководство на МТСП е опорочило търговете за доставка на дрехи и обувки за близо 32 000 първокласници, на които родителите им са в затруднено положение. Има обжалвания на Комисията за защита на конкуренцията, има и оплаквания за това, че в крайна сметка е проведена една абсолютно непрозрачна процедура. Ще се премине към прекратяването на тези договори и търсене на други начини как да подпомогнем тези деца. Оказа се, че в резервите има стари доставки - много дрехи и обувки за децата, които ние максимално ще раздадем.

интервюто взе: Иглика Горанова

Станете почитател на Класа