Шефът на софийските джипита: Кранчето тече, ние се давим!

 

Електронни направления за PCR тестове скоро няма да има, защото държавното дружество "Информационно обслужване" не може да се справи, някой не си върши работата и личните лекари са жертва на програмистите. Това твърди д-р Георги Миндов, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в София, в интервю за бТВ.

 

Пациенти с пневмония се лекуват вкъщи. Джипитата не могат да издадат направление за прием в болница, защото болниците приемат за лечение само с положителен PCR тест. За да влезеш в болница трябва да имаш PCR, който сам трябва да си платиш.

Виктимизира се цяло съсловие - това на общопрактикуващите лекари, които са "на предела на нервите си". Кранчето тече, ние се давим и умираме. Трябва да спрем притока, а не да бършем водата.

Д-р Миндов отговори на всички критики към личните лекари - че лекували "по телефона", отказвали прегледи, че отказват да поемат своята част от отговорността в COVID кризата, че изписват антибиотици и то в големи количества и пр.

Д-р Миндов първо даде да се разбере, че обещаната и анонсирана от здравния министър Костадин Ангелов като "готова" до края на миналата седмица система за електронно издаване на направления за PCR тестове "няма да я има скоро". 

"Няма да има електронни направления скоро. Някой не си е свършил работата - ще го кажа: "Информационно обслужване" не си спази ангажимента. До 6 ноември трябваше да работи.

Проблемът е софтуерен. Ние сме жертви на програмистите. Някой не си върши работата в момента. Ако трябва да се включи някаква частна фирма, имаме компютърни мозъци. ИО не се справя, трябва да се аутсорсне тази дейност на някой, който може да се справи", заяви д-р Миндов.

И допълни: "Хората вървят по улиците, всякакви тестове си правят, включително антителни". 

Според председателя на сдружението на общопрактикуващите лекари в София колегите му искат бързите антиген тестове, при които има 98% достоверност да могат да служат за прием в болница и удостоверяване на COVID инфекцията. По думите му в европейските препоръки няма PCR стандарт.

"Умните глави в министерството, не са като нас, простите джипита, да седнат и да го решат това. 24 часа се бави този тест, а ако човекът има нужда, не може да влезе в болница", посочи лекарят.

Д-р Миндов се разгневи на вчерашното изказване на прясно назначения за ръководител на инфекциозната болница в столицата доц. Атанас Мангъров, който заяви, че общопрактикуващите лекари трябвало да спрат да лекуват по телефона.

"Роля в театъра на Мангъров не ми се играе. Виктимизира се цяло съсловие. Ние сме с най-много починали лекари. Ще го накарам следващия път да дойде на гробището да копае. Да ходи по бански при болните и да ги прегръща и целува. Той с прегръдки лекува, със силата на вярата", заяви Миндов.


И допълни, че лично той преглежда всеки ден, не е връщал пациенти, няма и да върне. Това, което се говори, е насаждане на омраза между съсловието. "Мангъров - това за мен не е лекар", категоричен бе председателят на сдружението.

И пак призова и него, и премиерът Бойко Борисов да влязат в кабинет на джипи и да видят как се изпраща човек с нужда от болнично лечение в болница.

Миндов попита и знаят ли хората какво представлява координационният център към столичната РЗИ - "един паркинг с 20 линейки и един лекар, превърнат на колцентър, който цял ден звъни по болниците".

На финала предложи, за да се освобождават легла в болниците, пациентите, които вече се чувстват добре, да бъдат изписвани по-рано и пращани вкъщи до изтичане на 14-дневния срок на карантината. 

Д-р Миндов коментира и обвиненията, че джипитата изписвали по 6-7 опаковки антибиотик. По думите му един от стандартно изписваните антибиотици се приема при нормални обстоятелства три дни, но в случая с COVID - около 5-6. Което налага лицето да си купи повече опаковки - за себе си и са контактното си семейство.

"Имунната ви система се смачква от антибиотика. Не го правете. Профилактично пиене на антибиотик - точно това ще ви отвори пътя към COVID", обърна се докторът към гражданите, които се "самолекуват".

Станете почитател на Класа