Ще отпадне ли получаването на българско гражданство в замяна на инвестиции?

Европейският парламент ще обсъди тази вечер с Европейската комисия въпроса за т. нар. визова реципрочност със САЩ. Предвижда се в сряда да бъде гласувана втора резолюция по тази тема, показва дневният ред на седмичното заседание на евродепутатите.

Преди седем години ЕС прие правила, според които европейските граждани трябва да разполагат със същите условия, когато пътуват до чужда държава, като гражданите на тази държава, когато пътуват до ЕС. Предвидени са срокове и действия за връщането на визите за гражданите на държави, които не са отменили визовите изисквания за граждани на ЕС.

През 2014 г. Европейската комисия установи, че гражданите на пет държави от ЕС все още имат нужда от визи, за да посетят САЩ. В този случай ЕК разполагаше с 24 месеца, за да върне европейските визи за граждани на САЩ за срок от 12 месеца, но не предприе действия по същество.

Визите за САЩ остават задължителни за пътуващите от България, Хърватия, Кипър и Румъния, докато всички останали граждани на ЕС са освободени от това изискване при пътуване и престой до 90 дни на всеки 180 дни. ЕП прие първата резолюция по този въпрос преди три години.

Утре евродепутатите ще разискват въпроса с полицейското насилие в ЕС. През юни те приеха резолюция, в която призоваха действията на силите на реда винаги да бъдат законосъобразни, съразмерни и необходими. Евродепутатите възразиха срещу прекомерната употреба на сила и настояха полицаите да получат по-добро обучение за расизма и дискриминацията.

В четвъртък ЕП ще обсъди заплахите за сигурността от т. нар. "златни" паспорти и визи за ЕС. Наскоро бе оповестено разследване на високопоставени обществени служители в Кипър, включително на председателя на парламента, записани да предлагат помощ на фиктивен китайски представител с престъпно минало да получи паспорт по схемата "гражданство срещу инвестиции".

Кипър е една от трите държави в ЕС, заедно с Малта и България, където е възможно да се получи гражданство в замяна на инвестиция, т.нар. "златни паспорти", се пояснява в съобщение на ЕП. Общо 19 държави от ЕС имат програми за осигуряване на "пребиваване срещу инвестиции", известни като "златни визи". Евродепутатите вече са заявявали, че тези схеми са свързани с корупция, данъчни измами и пране на пари.

Също в четвъртък ЕП ще обяви тазгодишния носител на наградата за свобода на мисълта "Сахаров". Отличието си оспорват демократичната опозиция в Беларус, природозащитници от Хондурас и архиепископът на Мосул в Ирак монсиньор Наджиб Михаел.

Станете почитател на Класа