Гешев: Прокуратурата отново трябва да отстоява независимостта си

"Изборът е от съществено значение в момент, в който прокуратурата на Република България отново трябва да отстоява своята независимост - и то не с оглед интересите на прокуратурата и отделните прокурори, а с оглед интересите на българските граждани и общество". Това каза главният прокурор Иван Гешев в началото на процедурата за избор на нов член на Висшия съдебен съвет от квотата на прокуратурата.

319 обвинители се събраха в "Интер Експо център", като заседанието започна с един час закъснение поради липса на кворум.

Гешев добави, че прокурорите ще изберат представител, който да отстоява техните интереси. Главният прокурор изрази надежда днес всеки един от прокурорите да получи отговор на въпросите, които го интересуват от кандидата за член на ВСС Евгени Иванов.

Военно-апелативният прокурор на София и председател на Асоциацията на прокурорите е единственият кандидат за мястото в прокурорската колегия. Днес той ще представи концепцията си, а същинското гласуване ще е следващата събота, като право да гласуват имат 1531 прокурори, от тях над 1300 ще гласуват електронно.

Ако бъде избран, Евгени Иванов ще заеме мястото на Даниела Машева, която стана заместник на главния прокурор.

Станете почитател на Класа