Д-р Лъчезар Иванов: Обмисляме радикална промяна в НЗОК

Соня Стамболийска

Обмисляме радикална промяна в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), така че всички замисли, които имат в момента нейният шеф д-р Румяна Тодорова и председателят на УС д-р Емил Райнов, да бъдат елиминирани. Това каза пред „Фокус“ шефът на парламентарната комисия по здравеопазване и заместник-председател на Народното събрание д-р Лъчезар Иванов. Той допълни, че касата трябва да се превърне в орган, който трябва да бъде, или да разплаща медицински услуги, без да прави политика. „Ще направим така, че НЗОК да не бъде партийна, а надпартийна и национална“, обясни още Иванов. Според колегата му от здравната комисия Хасан Адемов, за да има радикална промяна в касата, трябва да се промени законът. „Вероятно е имало основание да се мисли, че касата е осъществявала политики, но това е вследствие от ограничения й бюджет“, коментира той пред „Класа“.
Д-р Цветан Райчинов от Българския лекарски съюз (БЛС) пък заяви, че касата наистина трябва да се превърне в разплащателна институция, а не в политически инструмент, нито в държавен финансов орган, какъвто е в момента. „Радикалната промяна означава касата да стане самостоятелен орган, който да се грижи за парите, които осигурените внасят“, обясни Райчинов, който вчера бе избран от Управителния съвет на БЛС за временно изпълняващ длъжността председател на съюза. По думите му Райнов е политическа фигура и е абсолютно естествено да изпълнява политически поръчки. „За Тодорова не мога да кажа нещо конкретно, тя е просто изпълнител“, обясни още той.
Подобно е мнението и на президента на КТ „Подкрепа“ д-р Желязко Христов. Според него обаче радикалните промени в НЗОК няма да доведат до нещо добро. „Касата трябва да се освободи веднъж завинаги от партийно присъствие. В нея обаче трябва да има представителност на държавата и тъй като държавата ни е партийна, и вчерашната и утрешната каса вероятно ще са партийни“, допълни Христов.

Станете почитател на Класа