Симеон Дянков: Трябва да сме готови за тежка есен и зима

Трябва да сме готови за социално много тежка есен и много тежка зима, дори без протестите. За това предупреди в интервю за БНР бившият финансов министър Симеон Дянков.

Той коментира, че ако няма силна социална политика сега, кризата ще е много, много по-тежка, отколкото беше през пролетта, защото хората нямат резерви.

Според него към настоящия момент вместо да се дава на всички по един и същ начин, трябва да се мисли за специфична регионална политика. „Вместо на всички на калпак да се дава, както беше 60/40, отсега нататък трябва да се мисли кой е с предимство, по региони и по сектори“, категоричен е бившият финансов министър.

Той подчерта, че е нужна регионална политика и посъветва властта да работи в две насоки – големите обществени поръчки да станат малки и да се фокусират върху малките фирми и, например, вместо да се строят магистрали, да се строят тротоари в градовете, защото това се прави с повече работна ръка. 

В момента е важно да се дава там, където е най-необходимо и то преди тази необходимост да изникне, посочи той. 

Според Симеон Дянков положителните мерки, които се вземат, касаят предимно по-слаби социални групи. По думите му даването на 50 лева на пенсионерите също е добра мярка.

Той обаче подчерта, че в плана на управляващите липсват стъпки за защита  на работните места. „Изненадан съм, че правителството не върви натам. Досега са използвани под 60 милиона лева за мярката 60/40, а се говореше за над милиард. Това е доста малко след 5 месеца криза", заяви Дянков.

Той подчерта още, че липсва социален анализ в кои региони на страната и в кои сектори предстои голяма безработица.

Попитан какви според него антикризисни мерки могат да бъдат взети, Дянков посочи вдигането на прага за ДДС. „В момента задължителният праг е 50 000 лв. За да се помогне на малкия бизнес да върти оборот, може да се вдигне на 75 или на 100 хиляди лв., съветва бившият финансов министър. Това, по думите му, помага на всички малки фирми.

Той прогнозира още, че поне  2-3 години чуждите инвеститори ще стоят далеч от България. Според него страната ни не стои в добра светлина навън не само заради коронакризата, но и заради политическата криза, която се задълбочава. 

 

Ралица Пейчева, редактор Миглена Иванова

Станете почитател на Класа