Аню Ангелов: Ще променяме закона за отбраната

„Класа“

Ще има промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Това заяви вчера зам.-министърът на отбраната Аню Ангелов в обръщението си към делегатите на 62-рия конгрес на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва. Според него промените се налагат заради множеството празноти в нормативните актове, които регулират военната служба.
„Щеше да бъде по-добре, ако предишното правителство беше изчакало и не беше внесло този закон. По-трудно се променя закон, отколкото да се пише нов“, коментира Ангелов. Генералът обясни, че се очаква сформирането на работна група, за да се организира работа по този закон, по правилника за неговото прилагане, както и промени по внесения вече в парламента закон за резерва.
„Законът за резерва трябва да е в интерес на Въоръжените сили като цяло, а не само на самите запасни“, допълни той. Според него от закона за отбраната ще отпаднат разделите за постоянен и мобилизационен резерв и те ще отидат в закона за резерва.
Ангелов каза, че в новото правителство има желание и възможности за изработване на стратегия за национална сигурност, която беше отложена от предишния кабинет. Той уточни, че с това ще се заемат основно Министерството на отбраната, МВнР и МВР. Така се очаква до средата на мандата на това правителство да има работеща стратегия за национална сигурност.
„Интегрираният модел в Министерството на отбраната е направен виртуално“, беше категоричен още зам.- министърът. Според Ангелов няма направен анализ и промяна на функциите на отделни звена. Така на практика ще трябва да мине известно време, за да се въведе практически този модел. Ангелов каза, че очаква до средата на мандата моделът да заработи.
Той обясни, че финансовата ситуация в Министерството на отбраната е много тежка. Ангелов не уточни какъв е размерът на дефицита във военното ведомство, но каза, че основна цел ще бъде да се излезе на нула в края на 2009 година. Според него има отделни секторни политики в бюджета за отбрана, които са изпълнени на 90% към 30 юни или пък са извършвани редица трансфери от една програма в друга.

Станете почитател на Класа