Четвърта вечер на антиправителствен протест в София. Излязоха и други градове

 

По-рано днес на брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов призова гражданите да не се поддават на провокации

Четвърта поредна вечер при засилено полицейско присъствие пред Министерския съвет в столицата се провеждат антиправиителствен протест. 

Демонстрацията е под надслов "Да защитим демокрацията". 

Вчера вечерните шествия с искания за оставки на премиера и главния прокурор в София и други градове преминаха без сериозни сблъсъци между протестиращи и полиция.

Между 2000 и 3000 са протестиращите в "триъгълника на властта" - Ларгото в София - към 19 ч. в четвъртия ден на протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор, предава репортер на OFFNews.

Непрекъснато прииждат още и още хора. Има много полицаи. Те са отцепили пространството от входа на метростанция "Сердика" и проверяват чанти и лични документи, за да пропуснат протестиращи.

Те са нащрек, тъй като имат информация за очаквани провокации тази вечер. В тази връзка преди протеста главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов отправи призив чрез медиите хората да запазят самообладание, да не се поддават на провокации и подчерта, че полицаите са там, за да ги пазят; че те не могат да не охраняват хората и сградите на институциите.

Има много млади хора. Протестът скандира основно "Оставка!". Веят се български знамена.

На плакати пише: "Не искаме ГЕРБ, не искаме БСП. Искаме промяна", "Искам достойно заплащане!", "Искаме да живеем в хубава държава", "Няма да ви търпим. Оставка!".

Хората са съсредоточени пред бившия Партиен дом, където са разположени и колоните.

Към 19:20 ч. те тръгнаха по бул. "Дондуков" и десетина минути по-късно завиха по ул. "Г. С. Раковски" и стигнаха до сградата на Народното събрание. Оттам се отправиха към Орлов мост. Минути преди 20 ч. шествието - неохранявано от полиция, която остана да пази сградите на властта - се отправи по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" към НДК. Хората скандират "Мутрите вън!". Към 20:05 ч шествието се отправи към Съдебната палата.

Граждани се събраха пред президентството в следобедните часове. Протестът е мирен. Сред протестиращите пред президентството дойдоха депутати от БСП, както и бившият министър-председател Ренета Инджова. Тя коментира пред БГНЕС, че това правителство трябва да си ходи.

 



По-рано днес на брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов призова гражданите да не се поддават на провокации и протестът да мине мирно и спокойно като вчерашния.

 

http://epicenter.bg/images/news/72020/pics/1594489264.jpg

Протест се провежда и в други градове на страната.

Протест и в Благоевград

И в Благоевград днес започнаха протести с искане за оставката на правителството. Пред общината в 18 ч. се събраха 50-на души-сред тях единични представители на политически партии, но мнозинството са безпартийни.

 



Днешният протест е началото, той бе мълчалив, от утре протестите започват с шествия, за каквито днес нямаше разрешение.

 

 

В Пловдив обстановката е спокойна. Демонстрацията започна пред сградата на Община Пловдив. Броят на протестиращите е значително по-малък от този на първия протест в петък.

Присъстват предимно млади хора. Протестиращите дават заявка, че ще се събират всяка вечер, докато правителството не подаде оставка.

Във Варна третата поредна демонстрацията започна в 18:30 ч. По традиция хората се събраха пред сградата на Община Варна.

Те са категорични, че протести ще има всеки ден, докато правителството, както и главният прокурор, не подадат оставка. Шествието е мирно и няма инциденти.

В Бургас протестът тръгна от сградата на общината и стигна до Морското казино. Демонстрантите обаче тръгнаха обратно към началната си точка.

Основна тема в протеста заема случилото се вчера в парк „Росенец“ и инициативата „масово ходене на охраняем плаж“, при който се стигна и до сблъсъци с полицията. Протестът в града преминава спокойно.

В Габрово ситуацията е мирна. За първи път днес жителите на града се събират.  Те настояват да запазят демокрацията в страната. Няма провокатори, като прави впечатление, че автомобилите, които преминават покрай протеста, също изразяват своята подкрепа.

 

 

 

Станете почитател на Класа