Протестите в България: дъжд от искания за оставки, БСП внася вот на недоверие

Протестите срещу олигархичния модел на управление в България продължават днес. Снощни те преминаха без сериозни инциденти. Христо Иванов поиска оставките на двама министри, а БСП внася

вот на недоверие за корупция.

 

 

 

Хиляди граждани излязоха за трета поредна вечер в центъра на София да протестират срещу олигархичния модел на управление и насилието, белязало петъчните протести. Протестът на площад "Независимост" този път мина спокойно и без сериозни инциденти. Има двама постарадали полицаи от хвърлени предмети, съобщиха от СДВР. Протестът продължи около 6 часа, но като цяло премина мирно.

Заваля дъжд от искания за оставки

Двамата пострадали демонстранти по време на петъчните сблъсъци - студент на 21 години и мъж на 29 години - са без опасност за живота, съобщиха от "Пирогов". За днес е насрочен нов протест в центъра на София с искане за оставка на главния прокурор и за предсрочни избори. Междувременно Христо Иванов поиска две министерски оставки: на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на правосъдния министър Данаил Кирилов. По думите му, двамата са се превърнали в адвокати и подчинени на Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Напрежението в събота в парка "Росенец"е показало, че ГЕРБ е в "тежка невъзможност да управлява МВР", заяви пред БТВ тази сутрин лидерът на "Да, България". Относно саркастичния коментар на Кирилов във Фейсбук, в който правосъдният министър сравни Христо Иванов с героя от комиксите Спондж Боб Квадратните гащи и с "конкистадор, завоевател, утвърдител на собствеността", съпредседателят на "Демократична България" заяви, че правосъдният министър е станал "институционален адвокат на интересите на Ахмед Доган и ДПС. Това е още една причина да смятаме, че това управление е затънало до гуша в зависимости от Пеевски", поясни Христо Иванов. Той смята още, че премиерът Борисов губи връзка с реалността, и че изходът са предсрочните избори.

Борисов: ГЕРБ остава на власт

В събота и държавният глава Румен Радев поиска оставката на правителството и на главния прокурор. Министър-председателят Бойко Борисов им отговори чрез Фейсбук: в профила си  той написа, че искащите сега властта са доказали, че не могат да се справят и добави, че няма да подава оставка. Борисов припомни, че сега идва най-тежката фаза от кризата.  

В централата на БСП Корнелия Нинова обяви в неделя сутринта, че идната сряда БСП ще внесе в парламента вот на недоверие срещу правителството за корупция.

Станете почитател на Класа