Димитър Данчев: Всички институции са поставени на командно дишане

България ще започне да се възстановява само когато моделът на олигархично-паралелна държава на Борисов си отиде, категоричен е той

„В последните няколко месеца корупционните скандали ни затрупват един след друг и няма как БСП като отговорна и най-голяма опозиционна сила в Народното събрание да не реагира на тези събития. Затова внасяме вот на недоверие към правителство по темата корупция“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев пред радио „Фокус“.


Данчев даде пример с някои от тези скандали, като по неговите думи мотивите за вота са очевидни. Той припомни случая със закупуването за 140 млн. лв. на дялове на ПИБ от Българската банка за развитие - цена, двойно по-висока от борсовата. Социалистът обърна внимание и на случая със строежа на Алепу, при който практически всички компетентни държавни институции са се съгласили - вместо подпорна стена да се строи хотел. Данчев не пропусна да отбележи, че в хазната липсват 700 млн. лв. от хазарта, като по неговите думи е станало ясно, че Комисията по хазарта се управлява чрез есемеси между министъра на финансите и заинтересовани бизнесмени.

„Всичко това говори за едно – корупция по високите етажи на властта“, заключи Димитър Данчев.


„Искаме две парламентарни анкетни комисии, които да съберат всички факти и обстоятелства, свързани с тези корупционни сделки и схеми. От трибуната на Народното събрание трябва да се чуят гласовете на всички замесени институции – коя от тях ще поеме отговорност по всяка една от тези теми. Комисиите трябва да дадат публичност на всичко това и да се даде сигнал на управляващите, че тяхното поведение вече е нетърпимо“, коментира народният представител от левицата.
Димитър Данчев подчерта, че БСП няма да посочи в мотивите на вота на недоверие само корупционните схеми, а има амбицията да стигне до истинските причини за корупцията в България. „Държавността в България е срутена. Всички институции са поставени практически на командно дишане и се ръководят от правилата на корупцията“, отбеляза Данчев. Той обясни, че корупция има там, където има силно зависими от държавата бизнес и икономика – там, където няма развит пазар и икономиката е силно суровинно зависима, с ниска добавена стойност и там, където няма истинска конкурентна среда. Той посочи още един фактор – силно зависими от властта медии. „В България за съжаление са налични всички тези условия. Няма как управляващите да убедят нас и българските граждани, че няма корупция“, категоричен е социалистът.
„От БСП искаме България да започне да се възстановява и всички българи да живеем по-добре. Това е възможно само когато моделът на олигархично-паралелна държава, олицетворяван от премиера Борисов и неговото правителство, си отиде“, подчерта Димитър Данчев.
„Всички наши мерки са насочени към хората. Ние единствени предложихме да се даде по една минимална работна заплата с осигуровките на всички български граждани, останали без работа и доходи в резултат от мерките, наложени от правителството. На точно обратна страна са предложенията на правителството – един куп мерки в подкрепа на бизнеса, но най-вече под формата на кредити. Ние защитавахме идеята, че трябва да бъдат отпускани повече директни и безвъзмездни помощи“, каза още той.

 

 

Станете почитател на Класа