Тотю Младенов преразглежда политиката на Масларова

Соня Стамболийска

Само 8% от хората, които са се обучавали по програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост“, са успели да се реализират на пазара на труда според доклад на Сметната палата. Това заяви вчера новият социален министър Тотю Младенов, който представи пред журналисти двама от своите трима заместници – Красимир Попов и Валентина Симеонова. Попов ще поеме ръководството на политиките по европейските програми и проекти, а Симеонова ще се занимава със социално подпомагане и социални услуги, както и политиките за деца. Третият заместник на Младенов ще стане ясен до няколко дни.
Социалният министър обясни, че вече е внесъл докладна в Министерския съвет, в която се настоява Икономическият и социален съвет да направи пълен анализ на мерките на пазара на труда. Очаква се той да бъде готов до края на септември. Министър Младенов обясни, че ще бъде направен и преглед на ефективността и ефикасността на изразходваните досега средства от държавния бюджет, включително и тези по различни проекти и програми. Министърът поиска още да се премахне решението на МС за приемане на така наречената програма „Пенсионери на море“. Останалите средства от нея са 2,145 млн. лева. „Искаме да заменим програмата с разкриването на социални трапезарии в страната, особено в зимния период, от които да се възползват крайно нуждаещите се и уязвими групи“, коментира Младенов. Въпросът с премахването на старата програма ще се обсъди на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Според председателя на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев новият министър има сериозно основание да ревизира политиката на Масларова. „Програмата „От социални помощи към заетост“ не дава шанс на хората да си намерят трайна работа. Там наистина трябва да се подходи много сериозно, защото, когато се наливат пари в една програма, трябва да е за нещо, което е перспективно“, обясни пред „Класа“ Тренчев. По думите му правилното мислене е хората да се насочват към квалификация и преквалификация. Колегата му от КНСБ д-р Желязко Христов обясни, че одобрява решението на Младенов проверката на разходите на предишното министерство да се извършва от Икономическия и социален съвет. „В програмата на социалния министър има позитивни неща, но тя трябва да се оптимизира“, обясни пред „Класа“ Христов. Той допълни, че в период на криза повече от всякога е необходим ефективен социален диалог.

Станете почитател на Класа