Фалшив сигнал за бомба затвори ДАНС за три часа

Райко Байчев

Сигнал за бомба отложи с няколко часа прощалната среща на председателя на ДАНС в оставка Петко Сертов със служителите от българското ФБР вчера. Говорителят на агенцията Зоя Димитрова заяви, че анонимният сигнал е бил подаден по тел. 112 малко преди 8 часа сутринта. Районът беше отцепен за около три часа, като екип от служители на СДОТО-МВР (Специализирана дирекция "Оперативни технически операции") претърсваха сградата. Бомба обаче не беше намерена. Ръководството и досегашният ръководител на ДАНС Петко Сертов останаха вътре в сградата по време на проверката, а останалите служители на агенцията излязоха навън.
„Ръководството не напусна, защото смята, че сградата е достатъчно сигурна, а и господин Сертов има доверие на служителите, осъществяващи контрола върху сигурността на сградата“, каза Димитрова.
От МВР официално съобщиха в 10,40 ч, че бомба в ДАНС няма, а сградата на агенцията ще остане под наблюдение до днес, 8 часа сутринта. Прощалната среща на бившия председател Петко Сертов със служителите на агенцията се състоя в 15,30 ч и по думите на Зоя Димитрова е протекла конструктивно.
Според експерта по сигурност и тероризъм в Столична община Иван Бояджиев не е изключено сигналът за бомба да е свързан със смяната на Петко Сертов и срещата му със служителите в агенцията.

Реакциите за бъдещето на агенцията

Държавна агенция „Национална сигурност“ трябва да съществува, но да се занимава с корупцията по високите етажи. Това каза вчера бившият главен секретар на МВР и мажоритарен кандидат на РЗС в Плевен ген. Илия Илиев по Нова телевизия. Според Илиев обществото е посрещнало създаването на ДАНС с точно такива очаквания. „В службата все пак се свърши много, въпреки че точно в борбата срещу високата корупция нямаше резултати“, каза още Илиев. „ДАНС е събрала много информация, която трябва да се използва“, коментира още Илиев и пожела успех на бъдещия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.
„Трябва да се помисли и за заплатите на служителите от системата на вътрешната сигурност, а не само за служителите на ДАНС“, каза в предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. „Има огромно разминаване между заплатите на агентите и полицаите“, каза Безлов. Депутатът от ГЕРБ и член на комисията за контрол върху работата на ДАНС Иван Иванов обяви, че комисията ще се занимава с разработките „Галерия“ и „Лиани“. „Галерия“ касаеше подслушване на редактори и журналисти в медиите, а „Лиани“ нашумя след сигнал на Атанас Атанасов, бивш депутат от ДСБ, който обяви, че тя съдържа информация за „черните каси в ДПС“.




Атанасов: Доказателствата по „Лиани“ може да са унищожени


„Моето притеснение е, че прекалено дълго се говореше за „Лиани“, което касае черните каси на ДПС, а предният парламент нямаше възможност да упражни контрол върху тази разработка. Съществува сериозна опасност да са унищожени доказателствата“, коментира пред „Класа“ Атанас Атанасов. „Колкото до работата на ДАНС – агенцията досега не разкриваше, а прикриваше корупцията по високите етажи на властта. Оттук нататък ДАНС трябва да се съсредоточи върху националната сигурност и да неутрализира всички чужди специални служби, които действат на нашата територия“, каза още Атанасов.



Досегашният председател на агенцията, заминава като консул в Гърция
Досегашният председател на ДАНС Петко Сертов заминава като генерален консул на Република България в Солун, съобщи за агенция “Фокус” говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов. „Това е неговото желание и избор да работи за България на този пост”, каза Драговест Горанов. Предстоят да се уточнят техническите подробности и датата, от която Петко Сертов ще поеме поста.

Станете почитател на Класа