Цветлин Йовчев става шеф на ДАНС

Станислав Савов

Цветлин Йовчев, бивш главен директор на Главна дирекция „Контраразузнаване” в ДАНС, е предложен от премиера Бойко Борисов за нов председател на Държавната агенция „Национална сигурност“. Това стана ясно от съобщение на правителствената информационна служба от вчера. В него се казва, че министър-председателят е приел депозираната в петък (30 юли) оставка на досегашния й председател Петко Сертов. От правителствената информационна служба допълват, че премиерът Борисов е съгласувал своите решения с президента Георги Първанов.
Номинацията на Йовчев ще бъде гласувана на следващото заседание на Министерския съвет в сряда, след което кандидатурата му ще бъде предложена на президента за издаване на указ за назначаване. В съобщението се посочва още, че премиерът изказва благодарност на досегашния ръководител на ДАНС и че изразява желание за оптимизиране на работата и издигане на авторитета на агенцията.

Мотивите за оставката на Сертов - неизвестни

Мотивите за подаването на оставката от Петко Сертов все още са неизвестни. По неофициална информация причината е отказът на партньорските западни служби да работят с родното ФБР заради липсата на доверие към Сертов. За това пръв сигнализира миналата седмица председателят на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов. Без да дава повече информация, говорителят на агенцията Зоя Димитрова опроверга тъмносиния лидер.

Визитка

Цветлин Йовчев, който заема поста на Сертов, е роден на 7 май 1964 г. в гр. Плевен. Женен, с едно дете. Завършил е Висшето военноморско училище във Варна, а след това взима и гражданска специалност по икономика в Софийския университет. От 1993 г. Йовчев работи в Националната служба за сигурност (НСС), където последователно е началник на сектор, началник на направление и заместник-директор. От създаването на ДАНС работи в агенцията като главен директор на Главна дирекция „Контраразузнаване”. През октомври миналата година напуска поста си там в знак на протест срещу уволнението на зам.-шефа Иван Драшков. Той се раздели с ДАНС след грандиозен корупционен скандал, свързан с брат му Петър Драшков. Оказа се, че фирмата "Сида-С", управлявана от него, е придобила общински терен от 14 дка в София с фалшив подпис на тогавашния кмет и настоящ премиер Бойко Борисов. За Драшков и Йовчев се твърди, че са изключително близки, а справка в Търговския регистър показва, че имат общ бизнес. От базата данни става ясно, че Цветлин Йовчев е собственик на капитала във фирма "Регулус консулт" ЕООД, а Иван Драшков е неин управител. В графата „Предмет на дейност“ е записано „Консултантска дейност, посредничество и представителство“. Той бе и автор на предоставения на 10 декември 1999 г. доклад за корупцията до бившия премиер Иван Костов, в който имаше списък с 226 имена и в резултат на който си отидоха 10 министри от кабинета „Костов“.

Реакции

„Ако агенцията бъде оглавена от Йовчев, напълно е възможно председателят на парламентарната комисия за контрол над ДАНС Иван Костов да се възползва от позицията си и да ползва информация оттам по „не най-добрия начин“, каза пред „Класа“ бившият главен секретар на МВР (1995-1997 г.) Цвятко Цветков. По думите му целта на Костов е да търси начини за оказване на натиск над ГЕРБ и Бойко Борисов. „Цвятко Цветков е бивш шеф на някогашното шесто управление на МВР, какво повече да коментирам.“ Това отговори пред „Класа“ бившият директор на Националната служба за сигурност (1997 г.-2001 г.) Атанас Атанасов.
Междувременно в открито писмо досегашният шеф на агенцията Петко Сертов пожела успех в работата на новото ръководство. “През тази година и половина беше установен нов, модерен и чист стил на работа на една служба за сигурност, непознат досега, благодарение на който ДАНС наложи авторитета на България в сродните й партньорски служби и свърши повече работа, отколкото беше свършена през последните 20 години.” Малко по-късно досегашният говорител на ДАНС Зоя Димитрова обяви, че ще депозира оставката си пред новия председател на агенцията. „Аз съм част от екипа на досегашния председател Петко Сертов. Никой не ме кара да напускам, но съвсем логично е да отстъпя и да дам свобода на новия шеф сам да си определи с кого ще работи“, коментира Димитрова за „Класа“.

Станете почитател на Класа