Неудобните въпроси около небостъргача АЙ ТАУЪР и престъпното мълчание на институциите

За проблемите, които тази сграда създава на жителите в квартала, е имало множество сигнали от 2017-а от различни граждански сдружения до държавните институции. Но всички те са оставали без реакция.

От седмица една сграда в центъра на София е във фокуса на медиите - небостъргача "Ай Тауър" на Солни пазар, около когото изведнъж настъпи трескава институционална суетня.

 

СКАНДАЛЪТ ГРЪМВА, НО СЪС ЗАКЪСНЕНИЕ

 

Върховната административна прокуратура (ВАП) неочаквано сезира на 22 май 2020 г. началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строежа на "Ай Тауър". ДНСК реагира светкавично, а пък главният архитект на София нервно закърши пръсти пред медиите в странно неведение защо е този интерес на прокурутурата.

 

Сградата, чиито 113 метра вече са се забили в небето на София току пред лицето на Министерство на земеделието, се свързва с бизнесмена Васил Божков. Името е знаково и скандалът гръмна. Оказа се обаче, със закъснение.

Още от 2017 година, когато започват дейностите по изпълнението на проекта, е имало сериозни проблеми, за които институциите са били сезирани, но удобно са мълчали досега.

Вниманието на медиите днес е насочено към Разрешението за строеж на небостъргача. Скандалът обаче не е там – документите на сградата са законни. Базират се на законова поправка, приета за строителството на мащабни строежи от 1-ва и 2-ра категория като магистрали, пътища, пристанища, летища, ТЕЦ-ове, мостове, тунели, пътни възли; метростанции, хидротехнически съоръжения, болници - строежи, при които не се допуска прекъсване на технологичния процес. В тези категории попада и сложното строителство на високите сгради и мащабните инфраструктурни обекти, за които се изисква по-дълъг срок за строителство и прецизно отчуждаване на територии (и които обекти са свързани с финансиране от Световната банка и други международни институции). 

 

РАЗРЕШИТЕЛНОТО ЗА СТРОЕЖ - ЗАКОННО

С ПОДПИСА НА ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ НА СОФИЯ

 

Разрешителното за строеж на „Ай Тауър“ е изтекло в края на 2017, но през февруари 2019 г. главният архитект на София подписва Преработка на проекта по чл. 154, базирайки се на промените в ЗУТ, според които Разрешителните за строеж на сгради от 1-ва и 2-ра категория се удължават от 5 на 10 години.
Така с подписа си арх. Здравко Здравков удостоверява, признава и практически вкарва в действие поправката на ЗУТ, защото без нея строежът на „Ай Тауър“ просто е нямало как да продължи. Въпросната поправка в ЗУТ може спокойно да бъде наречена „Поправката „инфраструкутрен обект Х“, „Поправката „магистрала Y“, „Поправката „газопровод Z“.

 

ПОПРАВКАТА В ЗУТ СЯКАШ ПИСАНА СПЕЦИАЛНО ЗА "АЙ ТАУЪР"


А защо не и „Поправката „Ай Тауър“, защото точно тази фирма не е могла да започне строежа по друг начин, освен базирайки се на въпросните промени в ЗУТ? И може да се допусне, че именно „Ай Тауър“ са се нуждаели от поправката в ЗУТ към момента на приемането й.

И това до този момент никой не е коментирал.

Защо? 

Същественото в случая е, че въпреки опитите си да избягва категоричност в тълкуванието си по промените в ЗУТ, с подписа си под разрешителното на  „Ай Тауър“ главният архитект на Столична община признава, удостоверява и прилага на практика въпросните промени в Закона.

ЗАЩО ТОЧНО СЕГА ГРЪМВА СКАНДАЛЪТ

 

Кой е един от инвеститорите в „Ай Тауър“ и защо сега институциите сякаш отварят очи? 
В медийни публикации вече се прокрадна името на Васил Божков. Фирма, свързана с избягалия от българското правосъдие бизнесмен, е една от компаниите-инвеститори в проекта, макар че от„Ай Тауър“  публично отрекоха такава връзка. Това дава отговор на въпроса „защо сега?“ се разразява скандалът при положение, че строежът вече е в съществената си фаза.

За проблемите, които тази сграда създава на жителите в квартала, е имало множество сигнали от 2017-а от различни граждански сдружения до държавните институции. Но всички те са оставали без реакция. Явно натискът е бил съществен, защото всичко се е покривало с мълчание.

Няма реакция и когато Ангел Джамбазки обърна общественото внимание към „Годзилата“ Ай Тауър и факта, че този проект ще засенчи почти всички съседни жилищни сгради и е в крещяща дисхармония с  околното пространство.

Никой досега не зададе въпроса - там ли е мястото на този небостъргач - в историческия център на София, срещу сградата на Министерството на земеделието, която е паметник на културата? 

Не се появи нито едно разследване, сякаш някой много внимателно и старателно спираше шума около нея - умишлено и категорично!

 

ДЪРЖАВНИЯТ ПЕЧАТ ВЪРХУ "ГОДЗИЛАТА" В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ

 

Според проекта 113-мeтpoвaта страда със застроена площ от 66 000 квадратни метра, която включва петзвездния хотел от веригата Marriott,  трябва да бъде една от най-високите в София. Строи се с кредит от две банки - Черноморска банка за търговия и развитие (ЧБТР) и Пощенска банка, които съвместно предоставят 58,3 млн. евро. На подписването с банките присъстват двама министри, които фактически слагат държавния печат върху инвестицията. Държавата е знаела за „големия играч“ в това строителство, който в последствие се оказа „най-търсения престъпник“, когото властта не може да си върне в България, а пък той има интерес "да дестабилизира държавата", по думите на същата тази власт. Или пък самата държава тогава е имала имала интерес именно "големият играч" да стори тази сграда? 

И сега, когато "играчът" вече е неудобен, прокуратура, институции и медии се сетиха да обърнат внимание на строежа, чучнал се на пъпа на София. Това дава и отговор на въпроса - защо досега никой не протестираше срещу този строеж? 

 

ЗАГЛУШАВАНОТО НЕДОВОЛСТВО

 

Обществено проучване на агенция „Ноема“, което показва, че недоволството на жителите в квартала срещу строежа на “Ай Тауър”е 66%, остава скрито от медиите. Никъде не се чува за протест на гражданите срещу чудовището и причината е една-единствена – хората са били заплашвани! Малкото опълчили се срещу строежа днес потвърждават това. 
Дори видният протестър Никола Вапцаров, който обича да събира шум около себе си, обяснява, че вече няма да протестира срещу “Ай Тауър”, защото не живеел там. Много принципна позиция! На практика Вапцаров, който издигна Мая Манолова за кмет на София, защитава строежа на “Ай Тауър”с напълно несъществени аргументи. Това не подхранва ли още веднъж слуховете за финансовите зависимости на Манолова с "големия играч" и това да е причината да не застават срещу интересите му? 

БЕТОН ВЪРХУ ЗАПАДНИЯ НЕКРОПОЛ НА АНТИЧНА СЕРДИКА


При строежа на “Ай Тауър” са погубени изключително ценни артефакти, разказват археолози, работили на място. Жители в района алармират от години, че при строежа на сградата са открити и съсипани изключително ценни исторически сведетелства и това е ставало съвсем съзнателно. 
Западният некропол на Антична Сердика от четвърти век е бетониран в основата на 113-метровия небостъргач "Ай Тауър"! Експерти свидетелстват, че археолози са били поставяни под натиск да мълчат и да заравят артефактите, за да върви строителството.
И така няколко пласта история са затрити безнаказано. Столичанинът Драган Милев, наблюдавал този процес от прозореца си, разказва за това пред медиите преди още две години: "Казаха, че са намерили гроб от IV век, както и по-късни - от X век, и са намерили нещата вътре, които са в римските традиции, а по-късно били намерени и турски. Казаха, че се води късноантичен некропол.“ Думите му отлитат в радиоефира и остават нечути.
За унищожаването на старините е имало сигнали към Столична община, а доц. Тодор Чобанов - археолог и заместник-кмет по културата в Столична община - тогава е обяснил, че съдбата на тези исторически находки е в ръцете на Министерство на културата, а не на Столична община.
От Министерство на културата са знаели, че в хода на проучването са открити ценни за историята на София руини, антични гробове, съдове, накити, отоплително съоръжение от античен период, част от византийско жилище, съдове и над 150 монети.

 

ПРЕСТЪПНО МЪЛЧАНИЕ

 

Защо никой не е скочил и не е казал: Стоп! Няма да се строи върху историята ни? 

Защо никой не е сезирал ЮНЕСКО, чието представителство в София е на стотина метра от строежа? 

Упражнен ли е натиск върху експертите, при положение, че въпреки фактите, експертната комисията "не е открила археологически структури с експозиционна стойност" и теренът е бил освободен за инвеститора?

Това е престъпление спрямо историята на София! Кой ще понесе отговорност?

 

http://epicenter.bg/images/news/52020/thumbs/main_1590350239.jpg

 

Ако институциите си бяха свършили работата както трябва, този строеж е трябвало да бъде спрян още при откриването на археологическите находки! Но това не е било удобно към момента на наливане на основите, защото тогава инвеститорите са били удобни.
Сега обаче, всичко това не е удобно, тъй като "големият играч" вече е разжалван. Но последствията от престъпното нехайство на институциите – са необратими и “Ай Тауър” е надвиснала наистина като Годзила над историческия център на София!


Три години институциите мълчаха и разрешаваха престъпна дейност, без да проверят как се строи там. Все още никой не се интересува защо именно тези две банки са отпуснали кредити за този строеж.

Възможно ли е спестените от държавни такси пари от хазарт да са били пренасочвани именно към този строеж?

Кой от властта се е облагодетелствал от това? 

 

ЗНАКОВАТА СДЕЛКА, КОЯТО ПОГАЗИ КУЛТУРАТА

 

"Cдeлĸaтa e знaĸoвa зa Бългapия, тaĸивa мaщaбни пpoeĸти нe ca мнoгo в eднa oт нaй-цeнтpaлнитe зoни нa cтoлицaтa". Думите са на Πeтя Димитpoвa, глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop и пpeдceдaтeл нa УC нa Πoщeнcĸa бaнĸa при официалното подписване на кредита преди три години.

По проект през 2020-а трябваше да бъде прерязана лентата нa супермодерния хотел c мapĸaтa Маrrіоtt, чийто директор за Европа Πoл Poзeнбepг не скриваше тогава задоволството си от "пpoeĸтa нa тaзи мнoгoфyнĸциoнaлнa ĸyлa", която "щe ĸoмбиниpa мoдepнизъм, мecтни ocoбeнocти, ĸyлтypa и иcтopия". 

Сега разбираме, че историята е бетонирана, културата е прегазена, а местните особености са потъпкани от едно извисило се чудовище, което ще боде очите на софиянци.

Кой е виновен за всичко това?

 

 

Станете почитател на Класа