България снабдявала с автомати AK-47 колумбийските бунтовници

Антония Коцева

Доклад на колумбийското правителство показва, че България е сред основните доставчици на оръжие на крайнолявата военизирана бунтовническа групировка „Революционни въоръжени сили на Колумбия“ (ФАРК), съобщи колумбийският вестник “Тиемпо”. От 1964 г. ФАРК води война с държавата.
Докладът е изготвен на базата на откритите оръжия и боеприпаси при спецоперации на армията срещу оръжейни депа и складове. В документа се посочва, че ФАРК получава оръжията в замяна на наркотици за съответните страни, най-вече кокаин. По данни на правителството ФАРК печели от наркотрафик над 1 млрд. долара годишно, което съставлява 78% от дохода й. Над 600 млн. долара печелят от откупи за отвлечени политици, чужденци и обири.
Бунтовниците внасят оръжие от 27 страни, като предпочитат противотанкови оръжия от Русия и САЩ, ракети от Румъния и Китай, автомати AK-47 от България, пистолети от Бразилия и страните от Централна Европа.
Говорителят на външно министерство Драговест Горанов заяви пред „Класа“, че няма информация за българско участие в оръжейния трафик.
Правителството на президента Алваро Урибе призова страните износителки да съдействат за разкриване на каналите за трафик на оръжие и да помогнат при разследването на произхода му. Последният скандал избухна, когато армията откри, че групировката разполага с шведско противотанково оръжие, доставено през Венецуела. Шведските власти реагираха незабавно, като увериха, че става дума за препродажба, и отхвърлиха всяка връзка със случая.
През 2008 г. 650 000 единици оръжие са изнесени незаконно и са доставени на военни групировки в конфликтни райони, съобщава вестник “Универсал”. България е в първите 8 в нелегалния износ на оръжие заедно с Белгия, Франция, Испания, Германия, Унгария, Русия и Китай. Тези страни държат 50% от световната търговия.

Станете почитател на Класа