Парламентът включи армията в борбата с коронавируса

 

Парламентът включи армията в борбата с коронавируса. това стана с гласовете на 89 депутати от ГЕРБ и коалиция, които подкрепиха текствоте в Закона за извънредното положение. Решението мина при ожесточени дебати, в които БСП категорично беше против.

 

"Изкарването на армията в този момент е противопоказно и милитаризира и без това много трудна ситуация. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на дебата текста от Закона за действията по време на извънредно положение и във връзка с предложението на Димитър Лазаров военнослужещите и въоръжените сили да участват в прилагането на противоепидемичните мерки, предаде "Фокус".


"Вирус не може да се пребори с автомат", подчерта Крум Зарков

„Извън военното положение, извън заплахата от военен конфликт, армията няма работа. Армията не е полицейски орган и няма необходимост да бъде превръщана в такъв. Не знам дали могат или не могат да се справят военнослужещите, но при всички случаи те имат коренно различни, не по-малко важни от тези на служителите на МВР функции. Изкарването им на улиците им в този момент е неоправдано и ще бъде според нас противопоказно. То, както и да ни го обяснявате милитализира една и без това много трудна ситуация“, заяви още Зарков.


Според него тенденцията на непрекъснат апокалиптичен сценарий не помага. „Така, както призоавате гражданите: „не се паникьосвайте“, вашите действия издават непрекъсната паника“, посочи още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.


В отговор от ГЕРБ пак напомниха, че става въпрос не за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили, а за друга ситуация. Според БСП действията на ГЕРБ издават паника и не е необходимо военнослужещите да действат като полицаи.

"Забранихме киното и театъра, но драмсъставът в левия ъгъл работи" , обяви Валентин Касабов от "Обединени патриоти".

Според Валери Жаблянов няма извънредна и политическа ситуация, за да се включва и армията.

Вносителят на предложението Димитър Лазаров поясни, че никъде в предложенията не се казва, че ще ползват танкове и ще има мобилизация. Той обясни, че военните ще участват в прилагането на протиоепидемичните мерки и ще проверяват лица за самоличност, за да могат да ограничават придвижване, за да се спре такова на подлежащи на карантина при коронавирус, както и да охраняват границите. По думите му те ще използват физическа сила, когато е абсолютно необходимо.


Според Лазаров с приказките си за танкове и военно положение БСП плаши и заблуждава хората. Той ги прозива да не всяват страх.

"Не сме във военно, а в извънредно положение. С този текст вие казвате, че Народното събрание е излишно. Парламентът не е гумен печат за предварително взети решения", обяви Иван Иванов от БСП. Той прозива текстът да бъде отхвърлен.

В отговор Юлиан Ангелов обяви, че решението се налага, тъй като може да бъде изчерван ресурсът на други институции. Той даде пример с други държави като Франция, където армията участва.

"Ще изкараме танковете по кръстовищата ли", попита депутатът от БСП Таско Ерменков.От ГЕРБ отвърнаха, че текстът е за военните, за да знаят какво могат да правят те.

Според Кольо Милев от БСП не сме във военно положение и няма защо да се включват и военните, като този въпрос бил в правомощията на президента Румен Радев.

Според председателя на комисията по отбрана Константин Попов няма как армията да не бъде включена в това извънредно положение, като дейстията ще се координират от правителството и щаба за борба с коронавируса.

Решението беше прието и то вече е част от т.нар. Извънредния закон.

 
 
 

Станете почитател на Класа