Валери Симеонов: Шефът на външното руско разузнаване е поискал освобождаването на Божков

„Имам информация отпреди четири-пет часа, че шефът на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин е направил среща с вицепремиера на ОАЕ и шейх на Дубай Мохамед бин Рашид ал-Мактум (вторият, да не кажа първият човек в ОАЕ) и е поискал освобождаването на Васил Божков”. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по Нова телевизия. „Това е изключително неприятно и опасно. До момента този човек е бил в арест, нямал е достъп до телефони, нито връзка с България”, каза още Валери Симеонов. Трябва да се поиска обяснение от руската страна на какво основание Москва, за пореден път, по такъв безобразен и нагъл начин, се намесва във вътрешните работи на България, добави той.

Резултат с изображение за „Васил Божков“

 

На въпроса на водещите сигурно ли е, че Васил Божков е бил зад решетките, Валери Симеонов отговори категорично: „Естествено! Сигурен съм. Той е в арест, без достъп до телефон и до други хора. Не мога да кажа откъде, но имам достоверна информация за това”.

 

Резултат с изображение за „Мохамед бин Рашид ал-Мактум“

 

„Според мен, след като става ясна тази информация, България няма никакъв друг ход, освен външното ни министерство да повика посланика Макаров и да го попита така ли е, а то че е така, е така. Публикувано е в медиите. Трябва да се поиска обяснение от руската страна на какво основание Москва, за пореден път, по такъв безобразен и нагъл начин, се намесва във вътрешните работи на България, опитвайки се да освободи човек с вече над десет обвинения, включително за организирана престъпна група за убийство”, коментира Валери Симеонов.

„Не влизам във война с медиите. БНТ не трябва да взима позиция и да дава присъди. Всеки човек има достойнство и когато отстояваш една кауза, съвсем редно е да се защитаваш. Много добре знаете, бил съм при вас, изнасял съм информация с имена, факти и доказателства. Не си спомням, по някакъв начин, моите думи да са били редактирани или изопачавани”, заяви още Валери Симеонов в предаването.

На въпроса дали съжалява за отправените обвинения за корупция към журналисти от bTV, той отговори: „Аз изложих тезата си по отношение на корупцията в България, подчертах дебело факта, че повече от 45 дни в частната телевизия bTV не се коментира информация, която е свързана включително и със заплахи за убийства. Те не са потърсили позицията на Божков, който беше на разположение в България доста след като имаха информацията". „В същото време на Божков му беше дадено време в 15-20-минутно телефонно интервю, в което фактите отново не бяха подложени на проверка. Гледах bTV, когато гостува Цветомир Найденов и така научих за тези неща. Тези имена аз ги научих от ефира на bTV. Цветомир Найденов ги каза, а Антон Хекимян не отрече", обясни Валери Симеонов пред Нова телевизия.

Станете почитател на Класа