Митничарите на „Калотина“ събирали такса „почерпка“, връщали и ресто

Привлечени са 20 митничари и граничари за участие в организирана престъпна група, начело с шефа на митницата

Установихме, че няма случай пострадало лице да мине без да даде подкуп - на митническите инспектори и на граничните служители. Те са били арогантни в поведението си, развалят пари, дори им взимат монети, когато не достигат пари по тяхната такса.

 

Резултат с изображение за „Митничарите на „Калотина““

 

Тези подробности разкри пред журналисти Стефан Банков от Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР за разбитата организирана престъпна група на ГКПП "Калотина".

"Турски граждани, треперейки, ни казаха, че не могат да преминат без да платят, като единственият начин бил да прелетят над Калотина", добави Стефан Банков, който посочи, че "две от високо стоящите лица в пирамидалната структура пътуват по 700 км да работят, което поражда въпросите откъде имат средства да пътуват."

Специализираната полицейска операция на „Калотина“ е след множество сигнали от шофьори, на които им е търсен подкуп, за да преминат през пункта. Това обясни прокурор Сийка Милева – говорител на главния прокурор.
От държавното обвинение дадоха подробности за вчерашната спецакция, по време на която бяха задържани около 30 митнически служители и гранични полицаи.

Така наречената такса „почерпка“ е събирана от всички водачи, а срещу това служителите на реда им осигурявали безпроблемно преминаване през границата. Образуването досъдебно производство е от месец май, а по данни на прокуратурата организираната престъпна група е действала от началото на 2019 година.


Привлечени са 20 лица за участие в организирана пресътпна група, начело с началника на митническия пункт на ГКПП "Калотина", повдигнати са обвинения и на 15 митнически инспектори и на 4 служители на гранична полиция. Иззета е голяма парична сума в евро, турски лири и лева, както и боеприпаси, митнически пломби и наркотични вещества, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"Групата действа от началото на 2019 г., тя е със строга пирамидална структура, начело е началникът на митническия пункт. Искали са и са получавали неправомерни парични суми от водачи на МПС, предимно от турски граждани, а също и от български граждани с хранителни стоки на влизане към Република България. Целта за исканите суми е да не се извършват проверки, проверги с рентген, или щателна митническа проверка в случаи, когато е било необходимо. Искането на подкупите е ставало директно или с жестове и мимики - средно от 800 до 1000 евро се събирали от длъжностните лица на смяна.

Всеки митнически инспектор давал на ръка 50 евро, сумата била фиксирана, независимо колко пари се събирали, и се предавали на началника на митническия пункт, дори когато той бил на работа на други митнически пунктове. При подадена по-голяма банкнота се връщало ресто", разясни Сийка Милева.

Говорителят на главния прокурор уточни, че при обиските в домовете на задържаните е иззета голяма сума пари в различни валути – лева, евро и турски лири, а при някои от тях са открити и наркотични вещества.

Ръководителят на специализираната прокуратура Димитър Франтишек пък изтъкна, че "вчера беше нормален работен ден за специализираната прокуратурата, която е призвана да се бори с корупцията". От думите му се разбра, че разследването се води с помощта на МВР и КПКОНПИ. Той даде примери с осъдени митничари през годините и отново заключи: "Борбата с организираната престъпност и корупцията не спира. Това е нашето призвание".

Операцията е реализирана от Специализираната прокуратура, с участието на „Вътрешна сигурност“ в МВР.

 

 

Станете почитател на Класа