България настоява за намаляване на цената на газа, шантажирайки "Газпром" с възобновяване на антимонополното дело

Поради позицията на България Европейската комисия може да възобнови антимонополното дело срещу „Газпром“ по подозрение за злоупотреба с доминиращото му положение на източноевропейския пазар на газ.

Делото AT.39816 - Доставките на газ в Централна и Източна Европа най-вероятно ще влезе в дневния ред на новия състав на Европейска комисия.

Според източници в София българският държавен доставчик на газ „Булгаргаз“ подготвя апел до Европейската комисия с оглед възобновяване на антимонополните производства срещу „Газпром“ поради неизпълнение от страна на руската компания на едно от ключовите си обещания.

Това е задължението на „Газпром“ да коригира руските цени на газ спрямо средните пазарни цени в ЕС, което позволи на Европейската комисия да се откаже да продължи това дело.

На 24 май 2018 г. Европейската комисия с решение на вицепрезидента по политиката в областта на конкуренцията Маргрет Вестагер приключи антимонополното разследване срещу „Газпром“. Случаят продължи седем години и завърши без глоба, но при важни условия: руската компания трябваше да понижи цените и да спре да се опитва да предотврати навлизането на конкуренти на източноевропейския пазар.

Разследването се отнася до предполагаемата злоупотреба на „Газпром“ с господстващото си положение на газовите пазари на България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия.

В рамките на делото пазарните цени на природния газ в Европа бяха ясно определени. Това са цените на континенталните хъбове, както и средните цени на границите на Германия, Франция и Италия.

Цената на руския газ за България не предизвикваше притеснения до края на 2018 година. Проблемите се появиха в началото на 2019 г., когато цените на хъбовете рязко започнаха да падат.

Според „Булгаргаз" българското искане за преразглеждане на цените е изпратено в началото на август миналата година, а споразумението между двете страни изтече след 120 дни (в началото на декември).

Както се съобщава, преговорите между „Булгаргаз" и „Газпром" през последните шест месеца са били интензивни, но неуспешни. Източници казаха, че липсата на отговор на редица български предложения е начин „Газпром“ да забави процеса на преразглеждане на цената на договора и очевидно е, че руснаците нямат желание да постигнат споразумение.

Междувременно Европейската комисия публикува официалните данни за граничните цени на природния газ през третото тримесечие на 2019 г. От следващия доклад на комисията стана ясно, че седем от осемте държави, обхванати от антимонополното разследване, вече са получили намаление на цените от Газпром. Всички с изключение на България.

През третото тримесечие на 2019 г. България стана страната, която купува газ на най-високата цена в ЕС. Данните за четвъртото тримесечие вероятно ще отчетат запазването на тази ситуация.

Ето защо "Булгаргаз" планира да се обърне към Европейската комисия за подкрепа, за да принуди „Газпром" да изпълни доброволните си задължения.

Освен това съществува риск антимонополната процедура срещу „Газпром“ да бъде възобновена, като в този случай „Газпром“ отново ще бъде изправен пред риск от голяма глоба - която компанията избягна, като пое задължения.

Това не е първият път, когато българският газов сектор се сблъсква с нежеланието на „Газпром“ да преразглежда условията на договора. От десетилетия подобни искания редовно „се натъкват на тухлена стена“, до голяма степен поради факта, че почти 100% от потреблението на природен газ в страната зависи от доставките от Русия.

Всичко обаче се променя. Миналата година „Булгаргаз“ беше първият, който внесе 500 милиона кубически метра газ от други доставчици на по-ниски цени. Повечето от тези обеми се отчитат от американския ВПГ. За сравнение общото годишно потребление на страната се оценява на 3 милиарда кубически метра.

Освен това се очаква милиард кубически метра да бъдат внесени от Азербайджан през Южния газов коридор, когато през втората половина на 2020 г. ще бъде готов интерконекторът Гърция-България (IGB, известен още като Стара Загора-Комотини).

България планира да внася руски газ от Турция по Балканския газопровод (продължение на газопровода „Турски поток“), който ще доставя руски газ до европейската територия на Турция през дъното на Черно море. Газът ще отиде по-далеч до Сърбия, Унгария и Австрия, а България планира да използва част от газа за собствена консумация.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа