Адвокатът на семейството на починалия 3-годишен Алекс със скандални разкрития за проверката

Не само Алекс, но и други родители с други деца са стояли там с часове и са чакали“, обясни адвокатът. Семейството отишло сутринта в Педиатрията, където не били приети и затова отишли в болница „Лозенец“.

Към момента нямаме никаква информация относно проверката по случая. Няма забрана да присъстваме. Вчера вместо да се връчи констативен протокол на родителите, те бяха накарани да дават обяснения.

Това заяви адвокат Христина Димитрова, която защитава правата на родителите на починалото дете в ефира на БТВ.

По думите ѝ върху родителите се оказва психологически натиск.

Тя коментира думите на педиатъра д-р Елена Георгиева: „Не системата, а болестта уби Алекс“. За мен е безспорен факт, че и други деца са стояли с часове и са чакали за преглед. Те са отишли сутринта, след това са отишли в Лозенец и са се върнали в педиатрията, детето, което е чакало от сутринта, още не е било прегледано. Алекс вече е бил зле, затова майката нахлува в кабинета с детето на ръце. Трябва да се създаде ред за спешност на прием“, смята юристът.

„Говорят се неща, които не са верни. Алекс е прегледан на обяд. Ако детето не е било вече зле, останалите родители нямаше да го пуснат пред тях“, аргументира се адвокатът на семейството.

„Аз разбирам лекарите, че действа на принципа, че най-добрата защита е нападението. Но не бива това да се прави с почернените родители. Имало е спор в кабинета. Другата лекарка е настоявала детето да бъде прието. За мен на този етап не е било логично детето да бъде прехвърляно, а не да остане там и да бъде прегледано. Родителите не са знаели какви лекари има в Педиатрията, а са искали детето им да е било прегледано. Сега семейството иска да знае, защо детето им не бе прегледано навреме“, каза още адвокатът.

 Лекарите, които са участвали, имат повече информация от родителите. Считам, че не е коректно те да коментират факти, до които родителите нямат достъп, заяви Николова.

По думите ѝ, вчера на родителите е казано, че нямат право техен представител да присъства на проверката, която тече по случая. Тя самата още не е виждала никакви документи по случая.

Адвокат Николова обясни още, че родителите са извикани да им връчат констативен протокол от проверката. Вместо това били вкарани в стая да пишат обяснения. Това се случило в Агенция „Медицински надзор“.

„След това те трепереха от психическия натиск“, каза Николова. Категорично е недопустимо да не присъствам и аз“, добави тя.

„Не само Алекс, но и други родители с други деца са стояли там с часове и са чакали“, обясни адвокатът. 

„Клипове аз не съм видяла и няма как да ги коментирам. За мен е важно да им съхраня психиката на тези хора. Клиповете идват на следващ етап“, посочи тя.

Адвокатът подчерта, че родителите не желаят да се създава напрежение и са благодарни на лекарите, които преди това са лекували децата им. Именно затова те са отишли в същата болница, когато 3-годишното им дете се е почувствало зле.

 

 

Станете почитател на Класа