„Новите” трамваи на София

В публикацията „Избори и Идеали” съм допуснал грешка, като съм изразил твърдение, което не кореспондира с обективната реалност, а именно:

„Класика – зелените трамваи по софийските релси са старите трамваи на гр. Базел, Швейцарска конфедерация, които са реновирани и закупени със… средства по програма на Европейския съюз!”

В интерес на истината, следва да бъде отбелязоно, че „краставиците”, т.нар. зелени трамваи, са дарени от град Базел, Швецарска конфердерация, а не са закупени по програма на ЕС.

 

 

Същите са само на 27 /двадесет и седем/ години, които са заменили други 37 /тридесет и седем/-годинишни мотриси.

Факт е – по-удобни са хората от предишните трамваи!

По неофициални данни от сумата от общо 3 /три/ милиона швейцарски франка – 2.55 /две цяло петдесет и пет/ милиона са помощ, а 450 /четиристотин и петдесет/ хиляди са заплатени от Столична община.

Това ми напомня обаче за едни други стари трамваи – тези на Бон,– които Софийска община е купила на незнайна цена през 90 /деветдесет/-те.

Реално, много от мотрисите, които се движат по софийските улици, са „подарени”, „продадени” или са втора употреба.

Къде е икономическата логиката е въпрос, който вероятно вълнува много от нас.

Тя обаче е факт и се изразява не само в спестени средства, а и в допълнителни приходи за производителите.

От една страна, да се бракува една мотриса е действително скъпо „удоволствие” на запад, а от друга страна, експлоатационният живот на тези трамваи се удължава.

 

 

Тук има една малка уловка – едно моторно превозно средство има заложена амортизация още от производителя и няма значение дали става дума за мотоциклет, автомобил, ломотив или въздухоплавателно средство. След определен престой и/или експлоатация поддръжката вече е прекалено скъпа. Тогава е много по-изгодно – едни стари трамваи например – да бъдат обновени /реновирани/ и подарени. Излиза по-евтино – спестени разходи за бракуване или поддръжка – за едни и по-скъпо за други, които трябва да се грижат за техническата им изправност.

Все пак нали са „нови” или по-малко стари от настоящите… поне за очите на столичани.

В тази връзка, се надявам да дойде ден, в който Софийска община може да си позволи да бракува употребявани трамвайни мотриси и да дарява нови такива.

 

 

Адв. Николай Лалев

 

Станете почитател на Класа