Готов е законопроектът за доброволна военна служба

"Оптимист съм, че пехотата ще се сдобие с нова бойна машина в началото на следващата година", каза началникът на отбраната

Подготвен е законопроект за доброволна военна служба, който престои да влезе за обсъждане в Народното събрание. Това каза в интервю за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

„Трудно можем да върнем задължителната военна служба, защото трудно може да се убеди обществото, че действително е необходимо, въпреки че доста държави от ЕС и НАТО правят първи стъпки към възстановяването й. В Македония, Сърбия, Дания, Холандия и в северните републики има. Правят се опити за връщането на задължителната служба и в Германия и Франция. Доброволната военна служба у нас е много необходима. Направени са икономически изчисления и тя няма да ни струва по-скъпо. Крайно необходимо е обаче тези хора да преминат през казарма, за да могат да бъдат подготвени за най-елементарните неща“, обясни той.

Ген. Андрей Боцев каза още, че законопроектът е на междуведомствено съгласуване, но все още има моменти които трябва да бъдат изчистени от Министерствата на образованието и на финансите. При доброволна служба са предвидени социални придобивки.

"Оптимист съм, че пехотата ще се сдобие с нова бойна машина в началото на следващата година", каза още ген. Андрей Боцев.

“Процедурата върни. Трябваше до октомври да се подадат офертите от поканените фирми, но срокът беше удължен с 30 дни, за да могат да се подобрят офертите. През октомври предстои и пресконференция, на която ще получим запитване от фирмите и ще отговорим на въпросите им, за да могат до ноември за подготвят официалните си оферти. След това междуведомствената комисия ще започне процедура по проучването и класирането им”, обясни той. Ген. Андрей Боцев изрази надежда в началото на новата година да има готовност за сключване договори за придобиване на нова бойна машина за пехотата. По отношение на военните сили договорите трябва да бъдат сключени до края на настоящата година", добави началникът на отбраната.

"Изстрадана е независимостта на България, 22 септември е значим повод за национално самочувствие и гордост", отбеляза ген. Андрей Боцев.

“Вярвам, че днешният тържествен ден винаги ще ни вдъхновява и ще ни дарява оптимизъм за достойно европейско бъдеще на България. Не случайно на 22 септември най-силно звучат думите на Стефан Стамболов, че съединението прави силата и силата ражда независимост, като и българската армия е част от това. Ние трябва да сме достойни наследници на нашите деди“, заяви той. Ген. Андрей Боцев каза още, че българите трябва да продължават да защитават ценностите, за които са се борили техните деди.

 

 

Станете почитател на Класа