Мустаци, китара и политическото шоу на Жорж

Скандали за корупция, тонове популизъм, ДС минало - въпреки всичко това, на човек му става тъжно за високия, мустакат Жорж с китарата и политическото шоу.

Във времената, когато Слави Трифонов беше още само "един от Ку-Ку" и пееше "Рокенрол на падащите бабички", никой още не беше чувал за Бареков, а политическата кариера на Веселин Марешки беше само далечен блян, хвърлящ отражение по ланеца му, Жорж Ганчев беше този, на който се пада да представи в България идеята за политиката като развлечение.

Той е забавният човек от екрана, който на изборите за президент през 1992 и 1996 г. успя да убеди близо 1 млн. избиратели да му поваряват, че с връзките си с Холивуд, с резкия си тон и с колоритните си изказвания може да "оправи" държавата по западен тертип.

Днес с тези гласове една партия може да претендира за първа политическа сила. Но днес също така той е и само цветен спомен от прехода.

Жорж Ганчев е герой на своето време, който успя да остави своя неотменен отпечатък - и като участие в парламента, и като начин, по който у нас възприемаме политиката.

Във времето, в което се появи на сцената, нещата вече приличаха на цирк. Жорж бе този, който взе ролята на конферансие, което да приведе нещата в истинско шоу с гръмки и крилати фрази, звучни обиди и забавни епитети спрямо колегите политици. Да, той не се свенеше да унижава и партньори, и опоненти от други партии...

От телевизора той говореше на зрителите/избирателите не толкова на техния език, колкото с реч, която не бяха свикнали да чуват от политици - смесица от звезден блясък и махленски бабаитлък. И претенции за холивудска школовка.

Неговите коментари и остри реплики спрямо останалите политици се възприемаха от мнозина като един вирнат среден пръст към цялата политическа класа, нищо, че Жорж си беше част от нея.

Всичко това печелеше доверие точно както и днес популисти с гръмки обещания и рязък тон продължават да печелят гласове. Просто никой от тях не го прави с онзи финес, присъщ на Жорж Ганчев.

Той почина внезапно на 79-годишна възраст, а ние го изпращаме с усмивка, като част от един доста див период от близкото минало. Нека си припомним някои от крилатите му фрази по адрес на колеги политици.

Относно гледането на българина:

- "Не ме гледай умно, българино!"

- "Не ме гледай така, българино!"

- "Не се пули, българино!"

"Тъй като ако през 1991 г. комунистите си бяха оттеглили неизбираемия кандидат Велко Вълканов, в тази държава щеше да се краде толкова по-малко, колкото Вие не можете да си представите. Толкова мръсници щяха да лежат в затвора - и червени, и сини, колкото Вие никога не можете да си представите."- относно корупцията в парламента.

"Ха сега, кажи си приказката, Бероне!"- давайки думата на кандидата му за вицепрезидент д-р Петър Берон по време на кампанията.

Относно президента Петър Стоянов:"Фернандел от Филипополис"

"На президентските избори ще кандидатстваме Сульо, Пульо, Атанас и аз." -относно предизборната кампания за президент през 1996 г.

"Мърльо, ще те забия като пирон в земята!"- обръщение към колега депутат.

Реплики към председателя на Народното събрание Йордан Соколов:

- "Човек като мен, който има всичко, не е длъжен да бъде в една петокласна, разбита от вас държава."

- "Аз съм човек с 23 процента от народния вот, а Вие сте мистър Никой от утре, ако паднете от власт..."

- "Тихо - само на детето си, не на мен!" - по време на изказване от парламентарната трибуна.

"Някои господа от големи държави са казали на господин Костов: хвани това робско племе за гушата, един милиард годишно обратно връщайте дълга, ще си обърнем главата за демокрацията и правнуци ще плащат заемите, които ще ви даваме сега, за да ви държим на власт. Това е схемата."- относно премиера Иван Костов.

"Сладур, ти си цвят за живота ми! Цвят за живота ми!"- относно депутата от СДС Александър Йорданов.

"Не ме иронизирай, момченце!" -към министъра на регионалното развитие и благоустройството Евгений Бакърджиев, който преди това е коментирал за Ганчев: "Господин Ганчев, никой не Ви прави на луд. Аз мисля, че това е естественото Ви състояние."

"Цветан беше физкултурник, талантлив, прекрасно атлетче, преместваше хартийки отляво надясно в полицията дълго време. Прекрасно, нищо лошо!"- относно Цветан Цветанов.

"Трябва да се уважават институциите, иначе ще настъпи анархия, ще дойдат Ичо, Гичо, Атанас и Спас, и ще ни превземат без нито един изстрел. А иначе от Бойко, Цецо и Мецо няма смисъл. Те трябва да си ходят и да отговарят пред народа. Всички политици трябва да бъдат изметени."- относно политическата справедливост и управлението на ГЕРБ в първия мандат на Бойко Борисов.

"Той е момченце, което го пощипва Бойко Методиев Борисов по бузката и го удря по тумбата. Такива хора, които приемат такова третиране от големия бос, аз не признавам"- относно Росен Плевнелиев.

"Кадрите не се купуват от "Плод-зеленчук", кадрите се създават с много грижи, със страхотно съблюдаване на развитието им, за да бъдат качествени. В момента това, което наблюдавам, не е от първо качество според моите представи."- в коментар за политическата класа през 2006 г. пред сп. "Тема".

"Жак Ширак от четвъртия път стана президент, тъй че не се тревожи за моята възраст. Усмихвай се!" -относно поредният му опит да спечели президентския пост през 2016 г. Отново неуспешен.

Станете почитател на Класа