Карстен Расмусен идва у нас за среща с ГЕРБ

Иглика Горанова

Карстен Расмусен, шеф на отдел „България" в Главна дирекция „Регионална политика" на Европейската комисия, пристига днес в България, обявиха пред „Класа“ от екипа на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева. Според наши източници Расмусен ще се опита да убеди ГЕРБ в необходимостта от запазване на институция, която да общува пряко с Брюксел и да следи за работата и контрола по еврофондовете.
„Да, знам за тази среща, ще изслушаме г-н Расмусен“, каза пред „Класа“ Росен Плевнелиев, икономически експерт от ГЕРБ. От екипа на бъдещия премиер уточниха, че ще се запознаят внимателно с предложенията, но в крайна сметка решенията ще се вземат от българската държава.
На 2 юли Бойко Борисов категорично заяви, че ще се закрият три министерства – на извънредните ситуации, на вицепремиер по еврофондовете и това по европейските въпроси.
На 8 юли вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева заяви, че ако се закрие нейният пост, ще пострада координацията по оперативните програми на ЕС. Гергана Паси също се обяви против закриване на структурата си.
Идването на Карстен Расмусен е изненада, защото той вече бе на посещение у нас на 10 юли и тогава даде висока оценка на постигнатите резултати от работата на Националната агенция по приходите и инвестициите (НАПИ) до момента. Основен акцент в срещите му беше проектната готовност на трите лота на АМ „Тракия".

Станете почитател на Класа