Първите шест самолета F-16 ще бъдат доставени на българските ВВС през 2023 г.

Директорът на програмата за F-16 на Lockheed Martin Джеймс Робинсън обяви официално старта на процедурата за закупуване на изтребители за България, след като сделката на стойност 2,2 млрд. лева беше одобрена и от Народното събрание.

Първият самолет ще бъде завършен в края на 2022 г. и първите шест машини ще бъдат доставени на българските ВВС през 2023 г. Два от поръчаните общо 8 F-16 ще останат в САЩ и ще се използват за обучение на пилоти и наземен технически състав, след което ще пристигнат в България през 2024 г., каза Робинсън на пресконференция в София, предава Bloomberg TV Bulgaria.

 

Първите шест самолета F-16 ще бъдат доставени на българските ВВС през 2023 г.

 

България ще стане 29-та страна в света, която ще притежава изтребители от фамилията F-16, които според Lockheed Martin до момента са над 4 600 броя в 140 модификации (блокове А/В 30/32, C/D 50/52 и др. плюс доработките по искане на отделните държави). Този флот от бойни самолети има изпълнени над 400 хиляди бойни полета в близо 40-годишната си служба по света. Според Джеймс Робинсън България и Словакия придобиват най-модерните изтребители от този тип, a Гърция също ще модернизира нейните машини до стандарта Block 70. Това ще стане в новият завод на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина, който е започнал да работи през май тази година. Обучението на пилоти и техници в САЩ ще се проведе в периода 2021-2023 г.

От Lockheed специално наблегнаха, че самолетите за българските ВВС ще бъдат с пълни възможности за действия по въздушни и земни цели, напълно интегрирани в системата на НАТО и оперативно готови от първия ден, в който бъдат доставени. Това е косвен отговор на критиките на президента Румен Радев, който многократно обяви, че България купува самолети с орязани бойни способности на завишени цени. 

Конгресът на САЩ е одобрил сума между 46 и 60 млн. долара (в зависимост от курса на долара в деня, в който парите бъдат преведени от България), която ще бъде отпусната като военна помощ от Пентагона и ще покрие разликата между продажната цена и цената, която София плаща по договора, заявиха от Посолството на САЩ на пресконференцията.

От Lockheed Martin обявиха и началото на програма за индустриално партньорство, която ще включва училището на ВВС в Долна Митрополия, което ще получи помощ за осъвременяване и подобряване на процеса на обучение на пилоти по стандартите на LM, както и в разработката на полетни симулатори. Друг местен партньор са Авионамс, която ще придобие способности за ремонти на електрическата и хидравличната системи на самолетите, както и на колесника на всички серии F-16.

Ще бъде оказана техническа и експертна помощ на български предприятия (без да се уточнява на кои), които да разработят безпилотни летателни апарати (дронове) за нуждите на българската армия. Последното беше обявено като желание на София и преди няколко месеца от премиера Бойко Борисов.

От американската компания отбелязаха още, че цената на бъдеща покупка на още 8 машини, за което говорят официални лица от правителството на България, вероятно ще бъде по-ниска, защото голяма част сега платените 2,2 млрд лева включват наземна инфраструктура и обучение, които няма да се плащат в бъдеще. От LM посочиха и дългия жизнен цикъл на самолетите – 12 хиляди летателни часа, което според тях е свидетелство за дългосрочното партньорство между България и САЩ в рамките на НАТО.

 

Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Станете почитател на Класа