Един на трима българи не е могъл да си позволи седмица почивка извън дома

Около 30 процента от българите - почти всеки трети гражданин - не е могъл да си позволи едноседмична почивка извън дома през 2018 г. Това показват данните на Евростат за тенденциите при пътуванията с цел туризъм и почивка на жителите на страните от ЕС.

Анализът на европейската статистика отчита обаче, че страната ни е единствена в ЕС, в която броят на хората, които не могат да си позволят почивка извън дома, е намалял близо два пъти за 5-годишен период.

За сравнение - ако през 2014 г. броят на българите, които не са могли да си позволят лукса да почиват, е бил цели 66%, то през 2018 г. техният брой е спаднал до 30 на сто.

За този период значително се увеличават и разходите, които отделят българите за пътувания с цел туризъм или почивка: през 2014 г. - 1,2 млрд. лв., а през 2018 г. - 1,8 млрд. лв. като разходи за туризъм у нас или в чужбина.

 

Курорт

 

През миналата година българинът е похарчил за туристически пътувания в страната около 1,2 млрд. лева, докато разходите на сънародниците ни за туризъм в чужбина са били малко над 600 млн. лева.

Данните сочат още, че 28,3% на сто от населението на ЕС на възраст 16 или повече години не е могло да си позволи едноседмична годишна почивка извън дома през въпросния период.

През 2014 г. делът на европейците с подобни негативни възможности е бил около 40 на сто, тоест отчитат се 12 пункта в посока подобряване възможностите на европейците да почиват.

Сред 28-те държави в ЕС страните, които през миналата година са регистрирали най-висок дял лица в ситуация да не могат да си позволят едноседмична почивка, са: Румъния - 59%, Хърватия, Гърция и Кипър - по 51 процента, Унгария и Италия - по 43 процента не са могли да си позволят едноседмична ваканция.

На обратния полюс Топ 5 на страните, в които най-малко жители изпитват финансови затруднения да пътуват с цел туризъм и почивка, са: Швейцария - 6 на сто, Швеция - 9 на сто, Люксембург - 10 на сто, Австрия и Дания - по 12 на сто.

При съседите ни също се наблюдават значителни аномалии при задоволяване финансовите потребности за едноседмична почивка извън дома: в Република Северна Македония - 62 на сто, в Турция - 60 на сто и в Сърбия - 57 на сто от жителите на тези страни не могат да си позволят 7-дневна почивка извън дома. Данните за Румъния са - 59 на сто и за Гърция - 51 на сто, отчита Евростат.

Южната ни съседка е и единствената страна в ЕС, в която делът на хората, които не могат да си позволят почивка извън дома нараства за 5-годишен период от 49 на сто през 2014 г. - до 51 на сто през миналата година.

Станете почитател на Класа