Клопката на САЩ за България или защо сделката за F-16 трябва да бъде спряна

Когато нещо се случва под пара и на бърза ръка, всички трябва да си задаваме елементарния въпрос: А защо?

Защо САЩ толкова настоява да ни накара да станем купувачи на Ф-16 именно сега, и при това на всяка цена?

Какво се крие зад тази сделка и защо, въпреки нежеланието си, крайно неясните условия по сделката, ние сме заставени да я приемем. Напомняме, че вчера правителството актуализира бюджета заради сделката и купуването на Ф-16. Много преди това, беше направено всичко, дори и нарушения по процедурата за конкурса, с който ни натрапиха самата сделка. Сега единственият ни шанс, колкото и да е малък той е да не позволим сделката да бъде ратифицирана от Народно Събрание.

 

 

Защо американците искат именно този самолет да ни продадат? Бомбите за ниско бомбомятане B61, които са в Инджирлик, могат да се използват от самолети на тактическата авиация — F-16, F-18, F-22.

В представения въпрос се крие и същността на опасността, която се крие зад сделката.

Даже ако оставим настрана това, че самата сделка е крайно неизгодна чисто финансово, и дори това, че няма яснота как стоят нещата около поддръжката и техническото обслужване- тоест, какво точно купуваме и колко, и ще има ли вратичка за американски специалисти да се разхождат у нас под предлог «техническо обслужване», на лице е заплаха за националната сигурност на България.

 

 

 

 

 

Защо?

Защото ние не купуваме С-400 както например прави Турция, а купуваме Ф-16 изключително на условията на САЩ. И след евентуалната сделка, даже не знаем какво следва като поддръжка и експлоатация.

Тоест, САЩ правят така, че България да купи, изтребители, които са нужни за целите на САЩ използвайки България.

Имайки предвид и ситуацията с напрежението в отношенията между САЩ и Турция, именно заради покупката на С-400, САЩ чертаят план Б.

И тук идва нашата роля в американския план.

Ако следваме логиката, можем да забележим, че в Турция САЩ имат базата Инджирлик.

У нас НАТО има 4 бази, за които знаем.

С купуването на Ф-16, в страната ни ще влязат разни специалисти по техническата част. При налагане на санкции към Турция, заради С-400 и изостряне на отношенията, САЩ могат да започнат да прехвърлят инвентар от турската си база у нас.

И не е задължително ние точно да знаем какво именно се прехвърля- ние ще бъдем заети с обслужването на финансовия въпрос по сделката с Ф-16 и няма да имаме време да задаваме «излишни» въпроси на американската страна. На което се й разчита.

Сега малко специфика. Ф- 16 могат да носят бомби В-61- за по-любопитните, можете да прочете в уикипедия какво представляват тези бомби- ако трябва да сме кратки-ядрени бомби, част от стратегическия арсенал на САЩ. За по-любознателните- можете да намерите информация в открити източници.

Тоест, ако свържем всичко от пъзела се получава, че САЩ ни продават не само скъпи самолети, а и си отварят вратичка да създадат условия за разполагане на ядрено оръжие у нас, което може да бъде използвано в целите на САЩ…

Тук е мястото да призовем експертите и профилните специалисти, които не са безразлични към съдбата на Родината ни да вземат отношение по темата с експертни коментари и действия.

В приложеното видео можете да чуете коментара на полковник и инженер Чавдар Борачев, военен разузнавач и експерт по национална и международна сигурност.

Очаквайте подробности по темата.

 

 

News Front

 

Станете почитател на Класа