Министерство на културата да закупи къщата на Яворов с „надвзетите" пари от партийните субсидии, които ГЕРБ върна в държавния бюджет

Министър Боил Банов трябва на всяка цена да участва в обявения нов търг за публична продажба на емблематичната Яворова къща в София и да се включи в наддаването, за да може да бъде тя съхранена за поколенията в автентичния й вид, настояват от сдружение „Словеса".

 

 

Къщата музей „Пейо Яворов" на ул. „Г. С. Раковски" № 136 – един от най-ценните културни и архитектурни паметници на София, който съхранява паметта за един от най-обичаните български поети, трябва да стане публична държавна собственост, защото й предстои сложен ремонт и цялостно конструктивно укрепване, категорични са в сдружение „Словеса".  За да се случи това обаче е необходимо Министерство на културата да вземе участие вобявения от частния съдебен изпълнител нов търгза историческата къща, който ще се проведе от 26 август до 17:00 часа на 26 септември 2019 г. Началната цена, от която ще започне наддаването задома на Яворов, е 1 285 459.20 лева, напомнят от гражданското сдружение.

 

https://nws2.bnt.bg/p/y/a/yavorov-kusta-sofia-3-455892-810x0.jpg

 

При съгласие на финансовия министър Владислав Горанов,Министерство на културата би могло да участва в наддаването за емблематичната сграда на обявения публичен търг и с част от средствата, които Политическа партия ГЕРБ съвсем наскоро възстанови на бюджета като „надвзети" средстваот партийната си субсидия – както е известно, партията вече преведе по сметката на финансовото ведомство в БНБ цялата дължима сума в размер на 5,6 милиона лева, отбелязват от сдружение „Словеса".

 

През есента на 2018 г. историческата къща на ул. „Г.С. Раковски" №136 беше обявена за първи път от частен съдебен изпълнител за публична продажба с начална цена 1 628 758 лева, но тогава от културното ведомство не направиха опит да придобият знаковата сграда – паметник на културата. Днес обаче ситуацията налага от Министерството на културата да предприемат всички необходими действия, за да закупят Яворовата къща на ул. „Г.С. Раковски" №136, защото ако след новия търг тя стане собственост на някой амбициозен частен инвеститор или нахъсан строителен предприемач, историческата сграда спокойно може да последва нерадостната съдба на т.нар. „Двойна къща на Митови" на столичния бул. „Васил Левски" в София, която преди две години бе съборена, а сега на мястото й се строи ударно внушителен многоетажен офис център, заявяват от сдружение „Словеса".

 

В къщата на ул. „Г. С. Раковски" № 136 Пейо Яворов и съпругата му Лора Каравелова живеятдо фаталната вечер на 30 ноември 1913 година, в която тя отнема живота си.Домът на Яворов, в който се пазят ценни сбирки от ръкописи, първите му издания с автографи, оригинални фотографии и личната библиотека на поета, неговата оръжейнаколекция, както и кабинетът на твореца, пресъздаващ автентичната атмосфера на писателскияму живот, от години обаче е частна собственост. Въпреки че е с обновена фасада, тази така емблематична за София и за цяла България сграда, която още пази духа на великия Яворов, де факто е в аварийно състояние – тя спешно се нуждае от скъп ремонт и цялостно конструктивно укрепване, за да бъде спасена, съхранена за поколенията, и за да може да продължи да функционира и занапред като литературен музей, подчертават от сдружение „Словеса".

Станете почитател на Класа