Папа Франциск на посещение в България

Главата на Римокатолическата църква пристигна на посещение в България. Визитата на Франциск е щекотлива. БПЦ е дистанцирана спрямо него. Но много хора в страната му се възхищават и виждат в него пример за подражание.

 

 

 

За 28-и път папа Франциск се отправи на посещение в чужбина. И отново отива на Балканите. "България е една бедна страна, въпреки че е член на Европейския съюз. Хората тук живеят много скромно и бедно", казва теологът Божидар Андонов. Балканската държава със седеммилионното си население е сред най-бедните страни в ЕС. По данни на европейската статистическа служба, БВП на страната не съставлява и една четвърт от средния БВП в ЕС. След посещението в България, което ще продължи и утре, папа Франциск ще се отправи към Северна Македония. Това е неговата 11-та обиколка из Европа. Европейските му визити по правило са кратки. Било то посещението му в Европарламента в Страсбург или в Швеция, както и в Женева за световния съвет на църквите, а също в португалския град Фатима, където обяви за светци двете пастирчета видели чудото на появата на Дева Мария. Папа Франциск отдава по-голямо внимание на по-бедните региони в Европа. Той посети Албания още през 2014 година, а Сараево през 2015. Сега е ред на България, а в началото на юни папата ще посети Румъния, която е втората по бедност страна в ЕС.

"Надежда за повече внимание"

"Страната храни надеждата, че с посещението на папата, ще привлече повече внимание от цял свят", казва Божидар Андонов в разговор с ДВ. След това българинът, който е следвал православна теология в Мюнхен, описва възхищението на хората от папа Франциск и неговата загриженост за хората в периферията на обществата. Мнозина виждат в него пример за подражание и за нашите митрополите. За това как главата на една църква може и трябва да действа. При това посещението в България и Северна Македония минава за доста щекотливо в контекста на екуменизма. Мнозинството от хората в двете страни са източноправославни християни. Заместник-директорът на екуменическия и междурелигиозен секратариат на американските епископи заяви пред американски медии, че при повдигането на тази тема "съществуват много минни полета".

 

Bulgarien Besuch von Papst Franziskus (Reuters/Y. Nardi)

Кадър от посрещането на летището в София, 5 май 2019

 

Положителна нагласа сред населението

Седмици преди посещението на папата БПЦ обяви, че няма да участва в общо богослужение под каквато и да е формаи няма да носят богослужебни одежди при срещата си с папата. В становището на Светия синод се казва, че българският патриарх Неофит и членовете на Светия синод са готови да приемат папа Франциск в Синодалната зала на 5. май. Теологът Божидар Андонов гледа спокойно на това. Той е пътувал из страната по време на Великденските празници миналата седмица и казва, че сред източноправославните християни цари много положително отношение към посещението на папа Франциск.

 

Bulgarien Besuch von Papst Franziskus (picture-alliance/AP Photo/D. Vojinovic)

 

"Те ще следят цялото посещение на папата по телевизията", казва той. Според него, българското население е по-напредничаво по отношение на съвместното съжителство на религиите в рамките на демокрацията в сравнение с българските митрополити. Освен политическите разговори в програмата на папата е включена и реч на обществено място. Нещо типично за папа Франциск. Така например той ще посети един бежански лагер в София, а в град Раковски ще празнува заедно с децата първото им причастие.

Спомен за Майка Тереза

В десетчасовата визита на папата в Северна Македония във вторник има един особен акцент. Папа Франциск ще посети мемориала на Майка Тереза в столицата Скопие. Майка Тереза, която стана световно известна с грижите си за най-бедните в Калкута и беше удостоена с Нобеловата награда за мир през 1979 година, е родена в Скопие, което навремето е било част от Османската империя. През 2016 година папа Франциск обяви Майка Тереза за светица. Папа Франциск ще се срещне с бедни жители на северномакедонската столица. По-малко от един процент от двумилионото население на Северна Македония са католици. Но най-известната личност в страната си остава една католическа монахиня.

1asssw3

 

 

Станете почитател на Класа